друкувати


Основні досягнення й провали агрополітики у 2018 році — дослідження

29 грудня 2018, 07:30

Рік викликів і втрачених можливостей – таким став 2018-й для агросектору. AgroPolit.com проаналізував у своєму матеріалі досягнення та провали цього року.

Читати до теми: ТОП-10 подій, або Децентралізація «по-українськи». What is done за 4 роки?

Традиційну корону АПК отримав за гарні врожаї (дякувати Богу, чиновники до цього не мають жодного стосунку, тому зіпсувати це їм не вдалося, а погода нас милувала). «У 2018 році побили рекорд щодо збору зернових культур, це одне з головних досягнень. Закріпили статус першого постачальника зерна на європейський ринок (другі у світі) та статус першого постачальника олії», — розповідає народний депутат (БПП), голова парламентського підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Леонід Козаченко. 

Плюсом було  і те, що  у аграріїв відкрилися додаткові резерви для фінансування. Так, форвардна програма від ПАТ «Аграрного фонду» на суму 2,25 млрд грн дозволила в рамках 111 форвардних контрактів законтрактувати 432 тис. т зерна ( з  яких 415 тис. т вже поставлено). 

Був і глобальний негатив. «Є питання щодо розвитку галузі тваринництва, яке демонструє критичне зменшення поголів’я. Ми спрямували кошти на підтримку цієї сфери, але, на жаль, 2 млрд грн з них не освоєно. Це дуже погано для АПК. Верховна Рада надала 6,3 млрд грн держпідтримки, 2 з них вже повернуто в бюджет. Це, як на мене, недолік інформування учасників ринку. Потрібно було своєчасно зробити висновки щодо перерозподілу коштів», — розповідає нардеп (БПП), заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко.

Однією із знакових подій цього року було те, що Міністерство аграрної політики та продовольства України довго залишалося без очільника.

Ще у травні 2017 року тодішній міністр аграрної політики Тарас Кутовий написав заяву про відставку. Офіційно уряд задовольнив прохання Кутового лише у листопаді 2018 року. На початку грудня тимчасовим виконувачем обов'язків міністра аграрної політики та продовольства призначили першого заступника міністра Максима Мартинюка.

Відсутність очільника негативно позначилася на роботі міністерства.

Мінагрополітики занадто довго було без міністра, тому що не було політичних домовленостей.  Через відсутність керівника, який давно написав заяву про звільнення і фактично не займався своєю роботою, результати роботи міністерства є незадовільними та малоефективними», — зазначає політолог Дмитро Купира.

Про провальну роботу профільного міністерства свідчать й результати опитування, проведені AgroPolit.com. Дослідження продемонструвало, що 91% опитаних українців вважають досягнення Мінагрополітики неефективними. Переважна більшість опитаних аграріїв оцінила роботу профільного відомства на двійку. На запитання: у яких напрямах роботи Мінагро досягло найбільших результатів за рік, близько 80% опитаних відповіли, що досягнення відсутні, більш ніж 20% вважають успішною експортну політику, земельну реформу не вважає ефективною ніхто. Про провальну роботу відомства свідчать і результати досліджень, проведених виданнями «Фокус» та «VoxUkraine».

Більше подій дивіться за посиланням