друкувати


Парламент скасує своє рішення про продовження земельного мораторію на рік – до  Ради подали  дві постанови

21 грудня 2018, 15:02

В парламенті зареєстрували дві постанови про скасування голосування депутатів за продовження земельного мораторію на рік – до  1 січня 2020 року. Такі пропозиції містяться у постанові № 9355-П (автор – О. Мушак)  та № 9355-П1 (автор – В. Пинзеник).

Проте, як стало відомо редакції AgroPolit з власних джерел в Комітеті з аграрних питань ВРУ, постанови про скасування земельного мораторію не вплинуть на поточний стан законопроекту №9355-5. Адже Верховна Рада буде за них голосувати на наступному сесійному тижні, який відбудеться вже після Нового Року.

У свою чергу, автор одного із поданих законопроектів, народний депутат Олексій Мушак написав на своїй сторінці у ФБ:

Операція "ловля на живця" пройшла успішно. Так, ми боролися за відміну мораторію. І при цьому більш важливо було викрити позиції всіх гравців. Нижче розпишу чому ми рухалися саме так.

Далі Мушак пояснює свою позицію: "Мораторій був проголосований о 17:53, о 17:54 була зареєстрована моя постанова про скасування результатів голосування, бо воно пройшло з кнопкодавством. Всі ці 22 години, до моменту написання посту, ми фіксували заяви про "збереження національного скарбу", вибору "патріотів" та інший пафос. А ще про жахи в разі непродовження мораторію. Через нашу постанову вчорашнє рішення парламенту по мораторію не вступить в силу раніше 20 січня. І весь цей час ми будемо показувати цинічних та брехливість заяв по земельному питання від провідних політиків.

Бо за ці 20 днів жодних проблем з землею не станеться. А це значить, що українців свідомо обманювали, щодо необхідності продовження мораторію. І це відбувалося лише з однією метою - прикрити свої шкурні дріб'язкові інтереси байками про "захист українців".
 
Нагадаємо, що 20 грудня ВРУ 231  голосом продовжила мораторій  - законопроект №9355-5.
Детальний аналіз решти зареєстрованих альтернативних законопроектів про земельний мораторій читайте у розділі "Законодавство" на AgroPolit.com. Порівняльний аналіз законопроектів про земельний мораторій 2017 і 13-ти за 2018 рік дивіться у графіці

Читати до теми: результати всеукраїнського опитування місцевих рад про те, як вони вважають слід вчинити з мораторієм - «Карта громад: земельний мораторій». Лише 10 рад з усіх по  Україні висловилися за відміну мораторія. 

 
20 грудня 2018  року на пленарному засіданні Верховної Ради України (далі – ВРУ) прийнято рішення щодо прийняття в цілому як закону законопроекту «Про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель» (реєстраційний № 9355-5 від 04.12.2018 р.). Вказане рішення прийняте з грубим порушенням вимог Конституції та Регламенту Верховної Ради України щодо процедури  законотворчої  діяльності… Зокрема, при прийнятті рішення про прийняття законопроекту № 9355-5 в цілому було зафіксовано неособисте голосування народними депутатами»_ - сказано  у поснювальній записці до однієї з  постанов.