друкувати


В Україні розпочали реєстрацію першого українського продукту з географічним маркуванням – гуцульської овечої бриндзі

21 грудня 2018, 17:00

В Україні розпочато реєстрацію першого продукту із захищеним географічним зазначенням походження: 19 грудня 2018 року до Мінекономіки подано заявку на реєстрацію географічного зазначення «ГУЦУЛЬСЬКА ОВЕЧА БРИНДЗЯ», яка в майбутньому стане підставою для охорони цього зазначення і в ЄС. Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Нагадаємо, що парламент проголосував у першому читанні законопроект про  впорядкування географічних назв у харчових продуктах. 

Реєстрація продукту стала результатом спільної роботи фахівців Мінагрополітики, Мінекономіки та проекту технічної підтримки ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» в рамках виконання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС. Зокрема, проведено ґрунтовну роботу щодо виявлення перспективних географічних зазначень України, які б відповідали всім європейським вимогам.

Продукти з географічним маркуванням мають унікальні особливості, пов’язані з їх походженням з певного регіону, відображають неповторні традиції, культурну спадщину та історію України. Така продукція забезпечить перспективи не лише для розвитку локального виробництва, а і для ефективної роботи на зовнішніх ринках, збільшення експортного потенціалу та впізнаваності України як виробника харчової продукції світового рівня, – прокоментувала заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.

Вона додала, що запровадження системи географічних зазначень має низку переваг, серед яких – гарантування якості і безпечності продукції, уникнення фальсифікації та підробок, покращення організації процесу виробництва, розвиток кооперації, створення нових робочих місць, розвиток сільських територій та популяризація зеленого туризму.