друкувати


Рада проголосувала за «зелену» енергетику

21 грудня 2018, 11:15

Верховна Рада України ухвалила за основу законопроект 8449-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії». За проект закону проголосували 227 депутатів, повідомляє  Укрінформ.

Нагадаємо, що ЄБРР відмовляється фінансувати проекти у сфері сонячної енергетики через пасивність влади.

Як ідеться у пояснювальній записці, законопроект дозволить створити законодавче підґрунтя для впровадження конкурентних засад для підтримки об’єктів відновлюваної енергетики та досягнення балансу інтересів суспільства і споживачів електричної енергії та інших учасників ринку, забезпечивши одночасно подальший розвиток відновлюваної енергетики та зменшення цінового навантаження на ціну електричної енергії.

Запропонований законопроект дозволить створити законодавче підґрунтя для впровадження конкурентних засад для підтримки об’єктів відновлюваної енергетики та досягнення балансу інтересів суспільства та споживачів електричної енергії та інших учасників ринку, забезпечивши одночасно подальший розвиток відновлюваної енергетики та зменшення цінового навантаження на ціну електричної енергії, – зазначили автори законопроекту.

Зазначається, що законопроект наблизить українське законодавство до законодавства ЄС щодо надання допомоги у сфері енергетики.

Повідомляється, що у профільному комітеті вважають, що його ухвалення створить можливості для оптимізації структури ринку виробництва електроенергії з альтернативних джерел, сприятиме зниженню цінового навантаження на споживачів електроенергії в Україні, покращить інвестиційну привабливість держави та сприятиме зниженню енергетичної залежності України.

Законопроект став результатом плідної консолідованої співпраці Комітету ВРУ ПЕК, профільних міністерств, Держенергоефективності, міжнародних організацій та відповідних асоціацій.

Основна ідея проекту Закону – забезпечити стабільний та збалансований розвиток прозорого та конкурентного ринку «зелених» проектів через систему аукціонів та оптимізацію «зелених» тарифів», - повідомив прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Як пояснив Сергій Савчук, переможці аукціонів будуть укладати договори на продаж згенерованої «чистої» електроенергії за аукціонною ціною на 20 років.

Усі проекти будь-якої потужності зможуть взяти участь в аукціонах, які планується проводити двічі на рік.

Участь буде обов’язковою для проектів:

·       з 2020 р. - СЕС більше 10 МВт та ВЕС більше 20 МВт;

·       з 2021-2022 р. – СЕС більше 5 МВт та ВЕС більше 20 МВт;

·       з 2023 р. – СЕС більше 1 МВт і ВЕС більше 3 МВт.

Додатково передбачається надбавка до 10% до аукціонної ціни за використання обладнання українського виробництва.

Крім того, законопроектом передбачається:

-      збільшити потужність встановлення СЕС та ВЕС приватних домогосподарств із 30 кВт до 50 кВт;

-      спростити процедуру отримання «зеленого» тарифу для електроенергії із СЕС потужністю до 500 кВт на дахах, фасадах капітальних будівель, споруд;

-      забезпечити прозорість приєднання «зелених» об’єктів шляхом введення строковості технічних умов на підключення до мереж.

«Водночас, під час доопрацювання законопроекту до II читання вважаємо за необхідне передбачити збереження діючого «зеленого» тарифу на електроенергію з біомаси та біогазу на рівні 0,124 євро/кВт*год після 2020 року», - вважає С.Савчук. Розвиток цієї сфери потребує підтримки.

Загалом, прийняття законопроекту буде вигідним для держави, бізнесу та споживачів. Впровадження аукціонів дозволить:

-      знизити вартість «зеленої» електроенергії для споживачів;

-      створити високу конкуренцію на ринку;

-      забезпечити стабільний розвиток «зеленої» енергетики.