друкувати


Розпочав роботу портал для нормативної грошової оцінки земель

20 грудня 2018, 17:00

Міністерство аграрної політики та продовольства України запустило бета-версію Всеукраїнського порталу загальнонаціональної нормативної грошової оцінки земель. Про це на своїй сторінці у facebook  написав в.о. міністра Мінагрополітики Максим Мартинюк, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, як по-новому адмініструватиметься земельний податок у 2019 році.

«Запрошую вас взяти участь у бета-тестуванні Всеукраїнського порталу загальнонаціональної нормативної грошової оцінки, яке розпочалось на цьому тижні і триватиме до кінця року», – написав Мартинюк.

Він зауважив, що базою для розрахунку нормативної грошової оцінки земельної ділянки є показники якості ґрунтів.

 

Останній раз ґрунтові обстеження в Україні завершилися чверть століття тому – в 1995 році. Вихідні дані були місцями неповними та потребували уточнення та доповнення. У кожному районі України були білі плями, загальна площа яких в масштабах країни склала близько 2 млн гектарів. В теорії, працювати над ліквідацією цих білих плям та уточненням інформації повинні були власники землі – і я зараз кажу не про громадян-власників ділянок (хоч і вони теж), а передусім – органи місцевого самоврядування, які більше всіх зацікавлені в коректній оцінці своїх земельних ресурсів, оскільки від цього залежить обсяг земельних платежів до місцевих бюджетів. Проблема була давно відома і визнавалася на всіх рівнях, але в абсолютній більшості випадків її вирішення впиралось в 5000 гривень – стільки в середньому вартує розробка технічної документації на земельну ділянку. За неможливістю іншого, земельний податок нараховувався в форматі до 5% від середньої НГО ріллі по області, – зазначив чиновник.

Він додав,що 7 лютого п. р. Кабінет Міністрів ухвалив постанову № 105, якою погодив проведення загальнонаціональної нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення по всій території України.

За неповний рік було проведено повний комплекс робіт по оцінці, дані зведені в єдиний масив, написаний алгоритм, створений портал-дзеркало із можливістю онлайн-розрахунку НГО. В результаті у нас не залишилося жодної ділянки с.-г. призначення за межами населених пунктів, яка б не була прорахована на базі найновіших даних. Основний виконавець – Науково-дослідний та проектний інститут землеустрою, який провів повний комплекс робіт (принагідно дякую за якісну роботу), – написав Мартинюк.

І уточнив, як це працює і який ефект матиме для учасників земельних відносин:

Для громадян-власників землі, які здають ділянки в оренду, – можливість, спираючись на дані НГО, переконатись у справедливості орендної плати та за необхідності скоригувати її, орієнтуючись на показники земельних аукціонів по району. В середньому вони, нагадаю, завершуються із показником в 20%. Для орендарів – можливість чітко спрогнозувати свої орендні витрати в будь-якому куточку України та обсяг обов’язкових платежів. Для органів місцевого самоврядування – чітке уявлення про оцінку земельних ресурсів та можливість чітко прорахувати надходження до бюджетів, запровадження планування. Також ми очікуємо активізації земельних аукціонів (зокрема і в електронному форматі), значна частина яких зараз просто не може відбутись, якщо місцева райрада не затверджує НГО на лоти.

Також Мартинюк додав:

Постраждалі? Так, є і такі. Це ті, хто штучно занизили оцінку своєї ділянки, щоб мінімізувати базу для оподаткування. Наприклад, ми зіткнулися із випадком, коли НГО ділянки в Київській області, що була оцінена в 466 тис. гривень, після перерахунку склала біля 1,04 млн гривень – тобто в 2,2 разу більше. Почали розбиратись і виявили, що від початку на ділянці був вказаний ґрунт із параметром 211г (майже пустеля), а по факту – 53г, що є особливо цінними ґрунтами. Щодо більшості ділянок, оцінка по яких проводилася відносно недавно і де не було свідомих викривлень, результат після перерахунку відрізняється в межах 10% від поточного показника.

Він назава портал «дзеркалом системи, яка дозволяє прорахувати НГО на будь-якій ділянці в Україні».

Він має функцію зворотного зв’язку, скориставшись якою ви можете надати розробникам свої зауваження та пропозиції до його роботи. Тож будемо вдячні за фідбек, – додав Мартинюк.