друкувати


Ставлення українців до зняття мораторію на землю — регіональний розріз

20 грудня 2018, 15:31

Найбільша підтримка відкриття ринку землі — у Києві та в західних регіонах: зняття мораторію на землю підтримують, відповідно,  44,9% та 34,7% опитаних. Про це йдеться у колонці директора програми «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні» Дениса Нізалова на сайті «Економічна правда».

Нагадаємо, що AgroPolit.com спільно з громадським рухом (ГР) «Кріпак» презентує результати Всеукраїнського земельного опитування серед місцевих рад про необхідність зняття мораторію на продаж земель с/г призначення. Результати відображені у онлайн-форматі — це «Карта громад: земельний мораторій» (ви також можете проголосувати, перейшовши  вниз по карті і залишити свій голос в онлайн-опитуванні).  Про це йдеться у матеріалі «Fata Morgana — марево про землю. Результати «референдуму» серед громад про зняття мораторію».

Також він пише, що переважна частина населення східних (57,1%) та південних (48,2%) областей не має чіткої позиції щодо земельної реформи. Крім того, у східних регіонах рекордно низька кількість противників реформи — 26,2%.

У північних регіонах спостерігається найбільша поляризація суспільства — рівень підтримки і непідтримки становить відповідно 16,5% та 52,5%, а тих, хто не визначився з реформою — 31%.

На думку Нізалова, така стратегія виглядає виправданою, якщо громадяни здебільшого негативно ставляться до реформи і не хочуть запровадження ринку землі, водночас, результати соціологічних опитувань свідчать, що таке сприйняття суспільної думки не базується на фактах.