Створено Стратегію зрошення, яка дозволить щороку додатково отримувати продукції на 135 млрд грн
Створено Стратегію зрошення, яка дозволить щороку додатково отримувати продукції на 135 млрд грн

В Національній академії аграрних наук України створили Стратегію зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року, яка дозволить щороку додатково отримувати продукції на 135 млрд грн. Про це заявив Президент НААН Ярослав Гадзало, повідомляє сайт НААН.

Нагадаємо, що Україна має потужний потенціал земельних ресурсів, однак ефективність їх використання характеризується досить низьким рівнем.

Гадзало зазначив, що документ визначає стратегічні напрями державної політики у сфері зрошення і дренажу і, за умови виконання, забезпечить екозбалансований розвиток землеробства.

«Документ, по-перше, визначає роль зрошення та дренажу як критично важливу. По-друге, передбачає інтегроване управління водними ресурсами за басейновим принципом. По-третє, пропонує відокремити управління водними ресурсами від управління водною інфраструктурою», — заявив Ярослав Гадзало.

Виконання стратегії створить додаткове зрошення на площі 1-1,2 млн га та додаткове водорегулювання в зоні осушення на площі 1 млн га.

За рахунок цього очікується збільшення валового виробництва зернових (≈ 8 млн тонн/рік), технічних (3,5 млн тонн/рік) та плодоовочевих культур (11,0 млн тонн/рік). «Загальна вартість додаткової валової продукції може сягнути 135 млрд грн на рік, — додав Ярослав Гадзало.

Реалізувати стратегію пропонується в три етапи. Перший (2019-2020 рр) передбачає врегулювання нормативно-правової бази і створення об'єднань водокористувачів — самоврядні неприбуткові організації, які надаватимуть послуги зрошення та дренажу. На другому етапі (2021-2024 рр) планується розмежувати повноваження органів влади щодо участі у формуванні та реалізації державної політики у сфері зрошення, розширити повноваження басейнових рад, розпочати оновлення водогосподарського комплексу, впровадити прозору та соціально прийнятну системи формування тарифів.

Третій етап розрахований на 2024-2030 роки. У цей період окрім іншого необхідно здійснити інституційну реформу управління водними ресурсами та меліорацією земель, забезпечити стале функціонування Національної водної ради, Фонду, басейнових рад, басейнових управлінь водними ресурсами, ОВК та їх ефективної взаємодії, реалізувати цільові інвестиційні та інфраструктурні проекти.

Фінансування реалізації стратегії передбачає залучення коштів державного та місцевих бюджетів, водокористувачів, суб’єктів сільськогосподарської діяльності, інвесторів, коштів міжнародної технічної допомоги та міжнародних донорів.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

2 березня 2020
Висоцький розповів про 3 моделі розвитку зрошення в Україні
В Мінекономіки назвали три моделі зрошення, за якими можуть взаємодіяти агровиробники з державою. Про це написав Тарас Висоцький, заступника...
19 жовтня 2019
Законопроект про об’єднання водокористувачів — зрошення на Півдні України реанімують
Наступного тижня у парламенті зареєструють законопроект про об’єднання водокористувачів. Про це повідомив, спілкуючись про ринок землі з...
14 червня 2018
Україна втрачає зернові через відсутність зрошувальних систем
Цього року через посуху Україна ризикує втратити ще більше врожаю зернових ніж минулого, оскільки немає грошей на закупівлю зрошувального обладнання...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...