друкувати


Рада відправила антирейдерський законопроект на доопрацювання

20 грудня 2018, 13:25

Верховна Рада України відправила законопроект №8121 щодо протидії рейдерству на повторне друге читання в комітет. За відповідне рішення проголосувало 235 народних депутатів, передає УНН.

Нагадаємо, що прийняття законопроекту №8121 убезпечить аграріїв від цілої низки рейдерських випадків і зміцнить право власності в країні загалом.

Озвучено ТОП-3 схеми рейдерства в Україні. Також, за даними нардепа Івана Мірошніченка, у цьому році зафіксовано офіційно 654 випадки  рейдерства.

Оскільки за ухвалення законопроекту в цілому проголосувало 208 депутатів з 226 необхідних, голова Верховної Ради Андрій Парубій запропонував відправити законопроект на доопрацювання в комітет. Це рішення було підтримано парламентом.

Документ покликаний забезпечити захист майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігти протиправному поглинанню і захопленню підприємств.

Зокрема, в ньому передбачені норми, які дозволяють власнику вносити до реєстру прав заборону реєстрації оренди без нотаріального посвідчення договору.

Документ вводить два види договорів на оренду: з пролонгацією та без. Якщо договір без пролонгації, то після закінчення терміну його дії, він автоматично вилучається з реєстру прав. Якщо договір з пролонгацією, то для вилучення його з реєстру прав потрібна буде письмова заява орендаря або орендодавця про припинення договору, але тільки після завершення терміну дії цього договору.

Окрім цього, законопроект зобов'язує перевести усі документи на землі, які є в паперовому вигляді, в електронну форму.

Важливо, що законопроект зобов’язує уряд за кошти держбюджету провести інвентаризацію всіх земельних ділянок, інформація про які відсутня у Державному земельному кадастрі. Мова йде про майже 20% від загальної кількості сформованих земельних ділянок, а це близько 8 млн земельних ділянок. Відомості про них є лише у паперовій формі, – зазначив народний депутат Олег Кулініч та додав, що внесення відомостей до е-реєстру унеможливить рейдерство.

Водночас, до другого читання із законопроекту виключили норму про те, що арешти та обтяження автоматично припиняються через п’ять років, а також уточнили перелік документів, відповідно до яких може здійснюватися нотаріальне посвідчення правочинів. Проте у залі розгорілася дискусія, оскільки депутати пропонували внести ще низку правок.

Так, нардеп Іванчук вимагав ліквідувати комунальні підприємства, які, з його слів, насправді здійснюють не державну реєстрацію, а рейдерство в аграрній сфері. Проте представники Комітету наполягли на тому, щоб парламент розглянув саме опрацьований Комітетом варіант, а парламентарі звернули увагу на те, що нині у залі хочуть «провести» правки з голосу, які замінюють одні «схеми» іншими.

Голова ВРУ зауважив, що у залі є непорозуміння, тож двічі провів рейтингове голосування щодо підтримки «антирейдерського» законопроекту у редакції Комітету. Необхідної для ухвалення рішення кількості голосів у залі не знайшлося. У підсумку, депутати відправили законопроект у Комітет на повторне друге читання 235 голосами «за».