друкувати


Євросоюз закликав Україну зняти мораторій на експорт лісу-кругляка

18 грудня 2018, 13:00

Європейський Союз закликає Україну зняти мораторій на експорт необробленої деревини (ліс-кругляк), а також впровадити адміністративні та інституційні реформи й забезпечити функціонування ефективної і прозорої адміністративної системи. Про це повідомляє «Інтерфакс».

Нагадаємо, що в Україні закінчують масштабну перевірку лісового господарства на предмет незаконної вирубки лісу.

«ЄС закликав Україну продовжувати боротьбу з прихованими інтересами для поліпшення ділового та інвестиційного клімату, невідкладно усунути торговельні подразники, в тому числі мораторій на експорт необробленого лісу», – йдеться у заяві за підсумками засідання Ради асоціації Україна-ЄС, що відбувся в понеділок, 17 грудня, у Брюсселі.

У заяві сторони підтверджують необхідність приділити особливу увагу ефективній та вчасній імплементації положень зони вільної торгівлі, подальшому сприянню торгівлі і усунення технічних торгових бар’єрів, зокрема у сферах митних процедур, технічних регламентів, санітарних і фітосанітарних вимог, а також реформи системи безпеки харчових продуктів, системи державних закупівель та захисту прав інтелектуальної власності.

Українська сторона підтвердила зобов’язання щодо реформи системи технічного регулювання, зокрема, потреба прискорити прийняття секторального та горизонтального законодавства, в т.ч. в сфері ринкового нагляду.

В ЄС нагадали, що Україні слід виконати зобов’язання, передбачені в Угоді про асоціацію і ЗВТ, включаючи імплементацію відповідного законодавства ЄС в національне законодавство, впровадження адміністративних та інституційних реформ і забезпечення функціонування ефективної і прозорої адміністративної системи, необхідні для початку переговорів щодо Угоди про взаємне визнання оцінки відповідності та прийнятності промислової продукції (АСАА).