друкувати


Понад 70% фермерських господарств не можуть отримати дотації через роботу у «тіні»

14 грудня 2018, 15:50

Роздати бюджетну підтримку всім держава не може. Адже понад 70% з майже 45 тис. фермерів працюють в тіні з чорним налом або за сірими схемами. Це означає, що понад 70% господарств, навіть маючи бажання отримати дотації, не зможуть обґрунтувати ні суми, ні цільове призначення. Про це йдеться у матеріалі на daily.rbc.ua.

Нагадаємо, аграрії не можуть отримати дотації за придбану сільгосптехніку. Мінагрополітики показало розподіл 5,9 млрд грн держпідтримки для АПК.  AgroPolit.com продовжує флешмоб #GoЗаАгроДотаціями і закликає всіх аграріїв підтримати його.

На думку експертів, якщо держава почне вкладати бюджетні гроші у цей чорно-сірий сегмент - якраз така практика і породить небачену корупцію, засновану на повній безконтрольності та непрозорості одержувачів бюджетних коштів, їх цільового призначення. Це призведе до формування нового класу тіньових мільйонерів, які виросли на бюджетних грошах. 

Тарас Висоцький з УКАБ вважає, що розподіл дотацій відбувається на підставі відкритих прозорих реєстрів колегіальними комісіями - це не просто знижує корупційні ризики. У ці комісії входять представники профільних аграрних об'єднань - вони можуть контролювати справедливість і прозорість розподілу коштів.

У той же час абстрактні міркування диванних експертів про корупцію лише відлякують агровиробників від отримання державної підтримки, - зазначається в повідомленні.