друкувати


Винороби виступили проти нового Податкового кодексу України

14 грудня 2018, 13:00

Новий Податковий кодекс України суперечить європейському законодавству. Про це повідомили в корпорації «Укрвинпром» з посиланням на Європейський комітет
виробників вин.

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла законопроект №8450 — зміни до Законів України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» та «Про виноград та виноградне вино» в частині використання сировини для виготовлення вин і коньяків України. У корпорації по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром» занепокоєні, що ці зміни призведуть до погіршення якості продукції.

В організації зазначили, що прийнятий Закон №2628 VIII суперечить Регламенту Ради (ЄС) про загальні принципи організації сільськогосподарських ринків і специфічні положення для деяких сільськогосподарських продуктів (Єдиний регламент Організації «Спільного ринку»).

Зокрема, йдеться про використання сировини для виготовлення вин і коньяків України. Із набуттям чинності цього Закону українським виноробам дозволяється застосовувати сировину неукраїнського походження без будь-яких обмежень щодо їхніх часток у виробництві. Водночас у Регламенті Ради (ЄС) №491/2009 говориться, що для виробництва товарів, в назві яких є «географічне зазначення», не менше 85% винограду повинні походити виключно з цієї географічної зони.

Європейський комітет виробників вин на прохання корпорації «Укрвинпром» надав роз’яснення щодо невідповідності новоприйнятого Закону вимогам європейських регламентів у виноградно-виноробній галузі. Це свідчить про те, що вектор гармонізації українського законодавства до європейського лише номінальний – як і обіцяний лобізм інтересів української виноградно-виноробної галузі», — зазначає Володимир Кучеренко, генеральний директор корпорації «Укрвинпром».

В «Укрвинпромі» підкреслюють важливість введення обов`язкового використання вітчизняної сировини при виготовленні вин і коньяків України.

«Лише так вдасться зберегти автентичний вітчизняний продукт. А продукт, виготовлений на 100% з  імпортної сировини невідомої якості, вводить в оману його споживачів», – зауважує Володимир Кучеренко.

За його словами, «Укрвинпром» та виробники виноградно-виноробної продукції вже звернулися до Президента України з проханням підтримати виробників і надати розпорядження для упорядкування законодавства відповідно до європейського задля збереження української виноградно-виноробної галузі.