Землі державної власності продаються іноземним підприємствам за спеціальною процедурою
Землі державної власності продаються іноземним підприємствам за спеціальною процедурою

Верховний суд ухвалив рішення, у якому зазначив, що землі державної власності продаються іноземним підприємствам за спеціальною процедурою. Про це повідомляє legalhub.online.

Нагадаємо, Конституційний Суд визнав фермерське господарство основою аграрного ладу в Україні.

Так, зареєстроване в Україні дочірнє підприємство іноземної компанії подало до господарського суду позов про визнання незаконною бездіяльності облдержадміністрації з розгляду заяви позивача щодо продажу йому орендованої ним земельної ділянки .

Відповідач проти позову заперечив, вказав, що позивач невірно обрав орган, уповноважений державою на прийняття відповідного рішення щодо питання продажу орендованої позивачем земельної ділянки; прийняття такого рішення виходить за межі компетенції відповідача в силу приписів статей 82, 122, 127, 129 Земельного кодексу України.

Рішенням Господарського суду міста Києва у позові відмовлено повністю. Постановою Київського апеляційного господарського суду вказане рішення суду залишено без змін, як законне і обґрунтоване.

Не погодившись з висновками судів попередніх інстанцій, позивач подав до Вищого господарського суду України касаційну скаргу, в якій просив скасувати рішення та постанову судів попередніх інстанцій та прийняти нове рішення у справі, яким задовольнити позовні вимоги позивача в повному обсязі.

Касаційну скаргу вмотивовано доводами про порушення судами норм матеріального та процесуального права, а саме:

  • невірно застосовано та не враховано вимоги статей 127, 129 Земельного кодексу України та частини першої статті 6 Закону України Про місцеві державні адміністрації;
  • суди помилково не розмежували поняття “іноземна юридична особа” та “іноземне підприємство”, не врахувавши, що позивач є підприємством, зареєстрованим в Україні та за законодавством України, відтак, за результатами розгляду заяви про продаж земельної ділянки має бути прийнято розпорядження голови обласної державної адміністрації або щодо задоволення або щодо відмови у задоволенні такої заяви, що і буде розглядом в установленому для даного органу порядку питання, яке стосується предмета спору, чого в цьому випадку відповідач не зробив.

Розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку:

Господарські суди встановили, райдержадміністрація Закарпатської області (орендодавець) та дочірнє підприємство іноземної компанії (орендар, позивач) уклали договір оренди землі (договір), відповідно до умов якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове, платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення для обслуговування господарських будівель, комерційних послуг та оптової торгівлі.

Особливості продажу земельних ділянок іноземним юридичним особам визначено статтею 129 Земельного кодексу України і такий продаж здійснюється Кабінетом Міністрів України за погодженням з Верховною Радою України.

Детальніше про перебіг розгляду справи та аргументи суду за посиланням.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...