друкувати


Бізнес закликає Верховну Раду до кінця року прийняти 5 важливих ініціатив

12 грудня 2018, 09:40

Європейська Бізнес-асоціація звернулася до Верховної Ради та уряду із закликом ще цього року прийняти 5 важливих ініціатив, мета яких — створити чесні умови для ведення бізнесу, сприяти розвитку прозорої економіки та залученню інвестицій. Про це повідомляє прес-служба асоціації.

Нагадаємо, бізнес виступив проти вибіркового збільшення податкового навантаження на платників.

Ініціативи стосуються розвитку інфраструктури, створення зрозумілих умов працевлаштування та трудової діяльності, cashless-economy, лісової та медичної галузей.

«Цього року було зроблено дійсно чимало важливих для бізнесу кроків. Це і прийняття Закону про валюту, й активізація боротьби з контрабандою та нелегальним імпортом, і відновлення роботи СЕА ПДВ та багато іншого. Деякі дискримінаційні та невиважені ініціативи були призупинені, зокрема щодо розширення бази нарахування ЄСВ, що максимально било саме по великим і чесним заробітним платам. І ми дуже дякуємо органам влади, які не дали цій ініціативі ходу. Однак, 2018 рік ще не завершився. Провівши аналіз, ми визначили кілька ініціатив, які дійсно реально прийняти ще цього року. Зрозуміло, що перелік не є вичерпним. Але він може слугувати хорошим стартом для проводження у 2019 році», — наголосила виконавчий директор Європейської Бізнес-асоціації Анна Дерев’янко.

Так, розвиток інфраструктури в країні є досить важливим питанням. Бізнес підтримує запровадження механізму концесії – однієї з найпоширеніших форм державно-приватного партнерства у світі для залучення приватних інвестицій. З цією метою було розроблено законопроект №8125 «Про концесії». Закон охоплює значну кількість сфер, однак основна галузь застосування для нього –  інфраструктура, зокрема, морські порти. Станом на зараз документ очікує на розгляд у ВР у другому читанні і бізнес-спільнота сподіваємось, що законопроект буде прийнято. Однак, для того, щоб закон призвів до позитивних зрушень у багатьох галуззях економіки, на які очікує і бізнес, і держава, дуже важливо врахувати відповідні пропозиції та зауваження від бізнесу щодо оцінки впливу на довкілля, критеріїв, яким має відповідати концесіонер, укладення договору концесії із орендарем державного майна тощо.

Серед інших актуальних питань — створення безготівкової інфраструктури для розвитку cashless-economy, боротьба з незаконними рубками лісів, прийняття КМУ Проекту постанови, що скасовує 10% надбавку на медичні вироби, які закуповуються за кошти держбюджету, та прийняття Трудового кодексу України.