друкувати


Електронні торги підвищать ціни на права оренди земельних ділянок на 20%

7 грудня 2018, 07:30

Електронні торги підвищать ціни на права оренди земельних ділянок на 20%. Про це заявив генеральний директор ДП «СЕТАМ» OpenMarket Віктор Вишньов, повідомляє «Інтерфакс».
 
Нагадаємо, що Державне підприємство «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ» розпочало пілотний проект з Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) по проведенню аукціонів з оренди землі.

«Цей прогноз ми взяли з наших показників реалізації арештованого майна після впровадження технології блокчейн. Сьогодні зростання там становить близько 18%, і сфера реалізації прав на землю теж має потенціал зростання ціни», - сказав він.

Він нагадав, що пілотний проект щодо реалізації прав оренди земельних ділянок у держвласності через майданчик СЕТАМ стартував 17 вересня, в системі зареєстровано перші десять лотів із п'яти регіонів України.

Як зазначив Вишньов, Земельний кадастр містить низку архаїчних норм про здійснення публічних аукціонів: вимагає розпочинати аукціон з оголошення ціни та трьох ударів гонга, видавати квитки учасникам, а завершувати торги звуковим сигналом.

Цей експеримент - це виклик для «СЕТАМ» і Держземкадастру, тому що потрібно було адаптувати норми здійснення публічних аукціонів, які містить Земельний кодекс, і ті правила, які було зафіксовано в постанові уряду про пілотний проект, - прокоментував він.

Він також зазначив, що протягом двох тижнів підприємство планує ввести до системи торгів земельні ділянки з усіх регіонів України.