друкувати


Озвучено ТОП-3 схеми рейдерства в Україні — заява

6 грудня 2018, 08:29

Більшість випадків рейдерства за 2018 рік сталися переважно через три основні схеми. Про це заявив народний депутат України, член комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин, бізнес-омбудсмен ГО «Бізнес-Варта» під час антирейдерського форуму «Бізнес проти знищення держави» Сергій Лабазюк, повідомляє  власний кореспондент AgroPolit.com.

Нагадаємо, що за даними нардепа Івана Мірошніченка, у цьому році зафіксовано офіційно 654 випадки  рейдерства.

 «Статистика рейдерських захоплень, за офіційними даними Генпрокуратури зростає. 1690 рейдерських атак за 5 років, з них – 654 випадки у 2018 році. Бізнес продовжують «кошмарити», — озвучив він останню статистику Мірошніченко.

Сергій Лабазюк назвав такі три можливості для заволодіння майном чужого підприємства:

1.       Відсутність можливості матеріального посвідчення підписів учасників юридичних осіб при зміні власності на корпоративні права підприємств, не використання державними реєстраторами під час здійснення реєстраційних дій відомостей державного актів цивільного стану, єдиного реєстру довіреностей, спадкового реєстру та інших реєстрів, держателем яких є міністерство юстиції України.

2.       Неповнота відомостей державного земельного кадастру про земельні ділянки, реєстрація яких відбулась до 1 січня 2013-го року.

3.       Відсутність у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, відомостей про права на більшість земельних ділянок, недосконалість моделі взаємодії між органами державної влади, державним земельним кадастром.

Це декілька моментів, які треба було усувати і над якими ми працюємо. Для цього нами було розроблено законопроект №8121, він пройшов вже перше читання. І сьогодні на доопрацюванні. Це той інструмент, який дасть можливості отримати результат", — розповів депутат Лабазюк. 

Збільшити шанси для рейдерів дозволить відміна мораторію на землю, якщо це станеться у 2019 році, зазначив парламентар.

Якщо мораторій на землю не буде продовжено у 2019-му році, наші вмілі нотаріуси та юристи знайдуть механізми, як швидко почати оформляти землю. Давайте уявимо, що повертаючись у нашу площину рейдерства та прогалин в законодавстві, і що якщо мораторій не буде сьогодні продовжено нехай публічно, нехай політично. — Це будуть сірі і чорні схеми, і їх буде маса. Це відкриє можливість для нового рівня рейдерства, — попередив Сергій Лабазюк.  — Станом на сьогодні закону про ринок землі в парламенті немає. Тому я вчора виступив як автор даного законопроекту. Є люди, як вважають що мораторій необхідно продовжити, і вони мають право, є такі, які проти. Але ми повинні бути готові, мати пакет законів".

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано 9 законопроектів про продовження мораторію на продаж землі у 2019 році.