друкувати


За три місяці прибутковість виробництва молока в Україні зросла на 28,5%

5 грудня 2018, 14:18

Завдяки підвищенню закупівельних цін на молоко, прибутковість виробництва молока в Україні в листопаді зросла на 8,4%. Про це повідомив економіст інвестиційного центру Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак на своїй сторінці в Facebook.

Нагадаємо, що об’єм фальсифікованої молочної продукції в Україні сягає 30%.

«Третій місяць поспіль Український молочний індекс (УМІ), розроблений проектами ФАО і ЄБРР, демонструє впевнене зростання на тлі падіння світових молочних індексів. У листопаді 2018 УМІ зріс на 8,4%, а за три місяці – вже на 28,5%», –  написав він.

У листопаді основною причиною зростання прибутковості молока стало підвищення закупівельної ціни на молоко, тоді як у попередніх місяцях цей індекс зростав за рахунок здешевлення кормового раціону.

Водночас, експерт зазначив, що, попри зростання протягом останніх трьох місяців, прибутковість виробництва молока в листопаді 2018 року була нижчою на 13,2% порівняно з листопадом 2017 року і на 10,3% нижчою, ніж у середньому за останні сім років для цього місяця.

Крім того, загальний показник УМІ за 11 місяців 2018 року був нижче торішнього на 14,4% і нижче, ніж середній на 7,4%. Тому, додав Ярмак, не дивлячись на зростання УМІ протягом останніх місяців, поточний рік «точно не буде дуже прибутковим для виробників молока».