друкувати


Сьогодні в Раді голосуватимуть закон, який захистить українців від неякісних продуктів

4 грудня 2018, 15:30

Орієнтовно в 16.15. Верховна рада України проголосує за законопроект №8464 «Про внесення змін до закону Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», мета якого – захистити українців від неякісних продуктів харчування. Про це  перед закриттям ранкового засідання ВР оголосив спікер Андрій Парубій, повідомляє РБК-Україна.

Нагадаємо, що до кінця 2019 року понад 200 тисяч суб’єктів господарювання, тобто, всі оператори ринку, які працюють у сфері виробництва й обігу харчових продуктів, мають впровадити систему НАССР. 

Депутати ВР почали розгляд документа за повною процедурою, однак не вистачило часу для виступів від народних депутатів, в зв'язку з чим їх виступи і власне голосування за документ були перенесені на вечірнє засідання.

 О 16:15 – повна мобілізація для голосування за закон, – підкреслив Парубій.

Слід зазначити, що профільний комітет рекомендує прийняти проект за основу в першому читанні.

Основною метою законопроекту є приведення санітарного законодавства у відповідність з певною в 2014 році концепцією реформування системи центральних органів виконавчої влади, і створення умов для розвитку економіки, зменшення непродуктивних витрат суб'єктів господарювання на отримання дозволів, перенесення відповідальності і витрат на забезпечення стабільного і безпечного функціонування належать їм об'єктів від держави на суб'єкти підприємництва, запровадження ефективного та економного ри ск-орієнтованого підходу в здійсненні державного нагляду, – йдеться в пояснювальній записці.

Глава комітету ВР з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець раніше відзначала, що слід розглянути цей закон невідкладно.

Через непродуману політику уряду, контроль над якістю продуктів з боку держави втрачений, вперше за роки незалежності в Україні люди помирають від промислового ботулізму – заражених продуктів, куплених в супермаркетах, – відзначала нардеп.