друкувати


Україні потрібна Стратегія розвитку аграрного сектору, – експерт

4 грудня 2018, 17:16

В Україні немає офіційно затвердженої Стратегії розвитку аграрного сектора, отже, немає офіційної цілі, що ми розвиваємо та чого прагнемо. Про це у своєму блозі на biz.nv.ua  написав професор Київської школи економіки, координатор проекту UaFoodTrade Олег Нів’євський.

Нагадаємо, що професор економіки сільського господарства Університету Френка Міллера та Школи міжнародних відносин Університету Міссурі (США) Томас Джонс дав рекомендації щодо розвитку сільської місцевості в Україні. 

Він вважає, що в Україні можна створити Стратегію розвитку АПК, на досягнення якої і спрямувати держпідтримку аграріїв.

Зазвичай, у світі підвищення конкурентоспроможності та продуктивності ставиться за одну з основних цілей аграрної політики. І на це є абсолютно поважні причини… Умови торгівлі для аграріїв погіршуються, оскільки динаміка співвідношення цін на матеріально-технічні ресурси до цін на аграрну продукцію – не на користь аграріїв. Ціни на ресурси зростають швидше ніж ціни на саму аграрну продукцію. Відповідно, єдине, за рахунок чого аграрій може підтримувати або підвищувати прибутковість свого бізнесу (оскільки зазвичай аграрії не можуть впливати на ці ціни)  – це підвищення продуктивності", – зазначив експерт.

Він зауважив, що тільки маючи високопродуктивні та прибуткові господарства, можна сподіватися на розвиток сільських територій та зростання економіки в цілому.

До речі, зареєстрований у Верховній раді проект закону №8171 Про основні засади державної аграрної політики та державної політики сільського розвитку ставить підвищення продуктивності як один із пріоритетів аграрної політики", – наголосив експерт.