друкувати


Раду закликали продовжити дію земельного мораторію знову

4 грудня 2018, 14:15

Парламент закликають проголосувати за продовження дії мораторію на продаж  сількогосподарських земель на 2019 рік ще до Нового року, а також закріпити в Конституції норму, що земля має належати українським фермерам. З такою ініціативою  з трибуни  виступив лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко.

23 листопада Конституційний суд підтримав ініціативу радикалів закріпити  у Конституції, що саме фермери  - основа агарного  устрою країни.  Тим  часом під стінами Ради  зібралися фермери, які вимагають від депутатів прийняття цього рішення.

Нагадаємо, що минулого року Рада прийняла  законопроект №7350 236 голосами депутатів. Загалом же на розгляд парламенту у 2017 році подали  9 законопроектів: як відбувався  їх розгляд  дивіться тут  у матеріалі.

Серед них був один  і радикалів - №5653, суть якого наступна: мораторій знімається через 3 роки після поновлення територіальної цілісності України.

Так, лідер Радикальної партії Олег Ляшко закликав нардепів продовжитимораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення і прийняти їх до Нового року.

Ми вимагаємо від парламенту невідкладно розглянути законопроект і продовжити дію мораторію на заборону продажу земель. Крім того, Конституційний суд підтримав наші зміни до Конституції про те, що основою аграрного устрою України є фермерські господарства. Ми вимагаємо невідкладно розглянути ці зміни та закріпити назавжди землю за українцями, — наголосив Ляшко.

У своєму блозі на AgroPolit.com він раніше презентував «план  Маршалла» з  переліком заходів, яких має  вжити  уряд, аби  фермерство стало основою агроустрою держави.

Довідка: Мораторій був введений Верховною Радою у січні 2001 року. Ініціатор рішення – народний депутат Анатолій Матвієнко. Закон передбачав, що мораторій діятиме короткостроково — до прийняття закону про обіг земель с/г призначення або відповідно до норми в Земельному кодексі. Пізніше, в тому ж 2001 році, парламент прийняв Земельний кодекс, однак у ньому не йшлося про скасування мораторію, навпаки, закон продовжив його дію до кінця 2005 року. Після цього дію мораторію продовжували ще 8 разів: у 2004, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, 2015 і востаннє у 2016 році — до 1 січня 2018 року. Сьогодні його продовжено до 1 січня 2019 року.