друкувати


Держпраця проведе у наступному році 17 тисяч перевірок роботодавців

3 грудня 2018, 16:30

На 2019 рік у Державній службі зайнятості України заплановано провести понад 17 тисяч перевірок роботодавців. Про це  повідомила платформа для роботи з відкритими даними Opendatabot.

Нагадаємо, що в «тіні» працюють близько 70% дрібних фермерів.

Найпопулярнішим порушенням, за яким «полюватимуть» перевіряльники – укладання цивільно-правової угоди замість трудового договору. Тобто, роботодавець фактично наймає співробітника на роботу, але «на папері» начебто співпрацює з ним як з підрядником.

Якщо роботодавець підпише з фізичною особою-підприємцем договір, «схожий на трудовий» – такого роботодавця можуть оштрафувати. Адже подібні договори укладаються для того, щоб обійти закон і не сплачувати необхідні податки. Зокрема, наприклад, 22% доходу як єдиний соціальний внесок. 

Штрафи від Держпраці можна оскаржити у суді.

Утім, судова практика щодо оскарження штрафів, накладених за підписання з ФОПами договорів, які містять ознаки трудових – неоднозначна. Є випадки, коли Держпраця довела у суді, що договір з ФОПом «схожий на трудовий», але є й такі, коли суд визнав, що договір укладений правильно, - ідеться в повідомленні.

Щодо «ознак трудового договору», за які може оштрафувати Держпраця, то вони виглядають так:
Передусім це зазначено в угоді – оплачуваний час чи обсяг виконаних робіт.

Оформлення людини на роботу означає оплату її часу. Оплачується кожна година, день чи місяць роботи. Співробітник може закінчити виконувати те чи інше завдання, але це не означає, що він перестає працювати на підприємстві. З підрядником же  роботодавець визначає обсяг виконаних робіт. Наприклад, наймає прибиральницю, яка прибере один раз приміщення", – зазначають фахівці.

Ще одним важливим нюансом є питання роботи в офісі або поза його межами.

 У трудовому договорі роботодавець бере всю організацію роботи на себе: приміщення, апаратуру, уніформу, розклад тощо. Тоді як у цивільно-правовій угоді підприємець має право організувати свій робочий час на власний розсуд. Наприклад, він може працювати вночі або взагалі зделегувати роботу іншим людям, - ідеться в повідомленні.

Не варто забувати і про документальну складову – наявність запису у трудовій книжці або акту здачі-прийняття робіт. Ознакою трудового договору є зарахування працівника до штату установи, внесення до трудової книжки відповідного запису, а от з підприємцем компанія підписує акт здачі-прийняття робіт, де зазначається обсяг виконаних робіт, їхня вартість, терміни та інші деталі.