друкувати


На Київщині фермер відновлює ґрунти при допомозі новітньої технології

3 грудня 2018, 08:26

На Київщині фермер Анатолій Шумко відновлює родючість ґрунтів при допомозі новітньої технології. Про це пише «Столичний регіон».
Нагадаємо, що проект Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) має на меті допомогти українським аграріям зупинити деградацію українських грунтів. 

 «Тут росли одні бур’яни... Довелося ще два роки над цим працювати, щоб привести землю в належний стан і почати отримувати урожай», – розповів Шумко.

Фермер почав займатися господарством у селі Михайлівка 12 років тому, ще у 2006 році. До нього на цій землі вже працювали люди та техніка.

Сьогодні на його полях ростуть пшениця та кукурудза, а ще соняшник, ріпак та соя. Особливість цього господарства в тому, що за мету володар ставить собі не отримання швидких надприбутків, а саме повернення родючості ґрунту. Для цього він застосовує технологію нульового обробітку або no-till.

No-till – складна технологія, що ставить на меті збереження вологи, тим самим підвищуючи рівень гумусу та оберігаючі врожай від ерозії та несприятливих погодних умов.

Щоб отримати необхідні знання про новітню технологію обробки землі, фермер їздив до США. Головною перевагою цієї техніки є економія пального та робочої сили.

Зараз ми знайомимось, переобладнуємо техніку. Якщо працюють агрегати за strip-till, вони обробляють ґрунт на глибину до 20 см і перемішують його. Ми будемо обробляти смугу на глибину 5 см, але при цьому вносити біодеструктор у смугу, то ж на весну ми отримаємо оброблену смугу, – сказав Шумко.