друкувати


94% експорту вітчизняної агропродукції забезпечує великий бізнес, – експерт

3 грудня 2018, 07:30

94% української продукції агропромислового комплексу тримає на собі великий агробізнес. Про це в коментарі УНН заявила директор «Української федерації убезпечення» Галина Третьякова.

Нагадаємо, що Україна станом на 26 листопада 2018 року повністю використала десять квот на безмитний експорт у рамках ЗВТ з ЄС, зокрема, на мед, крупи, солод і пшеничну клейковину, оброблені томати, виноградний та яблучний соки, пшеницю та кукурудзу, вершкове масло та м'ясо птиці.

Вона зазначила, що цей експорт забезпечує країну валютною виручкою і позиціонує державу на міжнародних ринках не як об’єкт, а як суб’єкт, причому, досить конкурентспроможний.

Вона зазначила, що окрім міжнародної конкуренції, є протистояння дрібного та великого бізнесу в Україні, яке варто розглядати через призму конкурентоспроможності.

Якщо малий і середній бізнес конкурентоспроможного продукту не виробляє, а робить щось тільки для себе – це не бізнес. Їх наявність забезпечує соціальний спокій у державі, але ж економіку країни формує великий бізнес", – зазначила вона.

За її словами, саме він і надалі буде локомотивом виведення українських товарів на зовнішні ринки.

Виведення товарів і країни в цілому, я вважаю, буде за рахунок саме крупного бізнесу АПК. І якщо ми хочемо пришвидшувати економічне зростання, потрібно дуже прагматично розвивати крупний бізнес, не забуваючи про маленький. Поки крупний бізнес буде виводити економіку країни вперед, маленький треба підтримувати не з точки зору економічного прогресу, а з точки зору збільшення доходів домогосподарств, адаптації людей до підприємницької діяльності. Адже підприємницька діяльність завжди пов'язана із ризиками. І ризикувати великому бізнесу вважається більш прийнятним, бо більші прибутки – це більший ризик", – зауважила експерт.

Вона також зазначила, що великий бізнес формує так звані Employee Benefits – соціальну програму підтримки або «соцпакет», включаючи медичне страхування, пенсійні накопичення і забезпечення житлом людей, переїзд, спортивні програми тощо.