друкувати


Окупність інвестицій в український агросектор становить 3,4 року

28 листопада 2018, 13:00

Інвестиції в аграрний сектор нині окуповуються доволі швидко – за 3,4 року. Навіть в умовах війни, економічної нестабільності й інших негативних чинників обсяги капітальних інвестицій в аграрну сферу за 2015-2017 роки, порівняно з 2014 роком, зросли на 81%. Про це повідомив провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Кісіль.

Нагадаємо, в Україні збільшилася кількість виробників органічної сільськогосподарської продукції.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у період 2015-2017 років 1 грн інвестицій в основний і оборотний капітал аграрних підприємств принесла на рік в середньому 0,295 грн приросту прибутку до оподаткування. 

У 2018 році високі темпи приросту капітальних інвестицій знизилися. Це пояснюється тим, що в умовах підвищених ризиків національні інвестори надають перевагу коротким інвестиціям у приріст оборотного капіталу, які більші за капітальні. Їхній розмір з розрахунку на 1 грн капітальних інвестицій за останні три роки складає 2,64 грн. 

Короткі інвестиції дають швидкий ефект, але не створюють бази для майбутнього розвитку, що є значною проблемою стратегічного характеру, застеріг Микола Кісіль.

Водночас уявлення іноземних інвесторів щодо окупності вкладень їхнього капіталу в аграрному секторі України є здебільшого песимістичними. Невипадково накопичений у виробництво продукції сільського лісового і рибного господарства капітал нерезидентів на кінець 2017 року становив лише $621,2 млн, з яких 43% надійшли з офшорів.

Інвесторам слід розуміти, що вкладання капіталу в аграрні проекти нині й надалі є вигідною справою, зауважив експерт. У перспективі їх доцільно поєднувати з інвестиціями у перероблення аграрної продукції.