друкувати


Україна ввійшла в 5-ку країн з найбільшим олігархічним кумовством — рейтинг

7 травня 2016, 13:05

Опублікував новий рейтинг країн з "блатним" або "кумівським капіталізмом" - системи, коли успішність бізнесу безпосередньо залежить від особистого знайомства з чиновниками і представниками влади. Про це повідомляє британський журнал The Economist.

Найбільш "кумівськими" галузями за версією британського журналу є гральний бізнес, нафтогазовий і оборонні сектори, банківський бізнес, нерухомість і інфраструктурні проекти. Аналітики журналу оцінюють, яка частина доходів мільярдерів отримана в "блатних" галузях, а яка — ні. Далі журнал групує дані по країнам і вираховує частку доходів бізнесменів від ВВП країни.

У топ-5 також потрапили Сінгапур — 10,6% "блатних" і Україна — 6,7% "блатних". Загальна частка доходів російських мільярдерів від ВВП Росії становить 21,5%. При цьому 18% припадає саме на представників "блатного бізнесу". У рейтингу "кумівства капіталізму" Росія — абсолютний лідер, на другому місці опинилася Малайзія, де 13% припадає на "блатних", на третьому місці — Філіппіни з 11,2% "блатних".

У десятку також потрапили Мексика, Індонезія, Туреччина, Індія і Тайвань. Китай виявився на 11-му рядку рейтингу, США — на 16-й, Франція — на 18-й. Німеччина замикає рейтинг, на 22-му місці.

Видання також зазначає, що в період з 2004 по 2014 рік сукупний статок мільярдерів, які заробляють в "блатних" галузях, збільшилася на 385% і становить близько $ 2 трлн.