друкувати


В Україні готуються до запровадження воєнного стану (оновлюється)

26 листопада 2018, 08:35

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов заявив, що РНБО пропонує для створення умов з відсічі збройної агресії запровадити воєнний стан в Україні строком на 60 діб. Про це Турчинов повідомив під час засідання РНБО України в Києві.

Нагадаємо, 25 листопада вранці російський прикордонний корабель протаранив буксир Військово-морських сил Збройних сил України. Кораблі Військово-морських сил ЗСУ у складі двох малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» і рейдового буксира «Яни Капу» здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. У командуванні ВМС зазначили, що про намір здійснювати перехід заздалегідь було проінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

«Визначити за необхідне введення в Україні особливого правового режиму для створення умов з відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загроз державній незалежності та територіальній цілісності України, у зв’язку з цим запропонувати Президенту України ввести воєнний стан в Україні строком на 60 діб», – заявив Турчинов.

Тепер це рішення має підтримати Верховна Рада на позачерговому засіданні 26 листопада.

Якщо завтра підтримають воєнний стан - матимемо спочатку вибори Верховної Ради. І аж потім - вибори Президента», - розповів у коментарі для AgroPolit.com політолог Петро Охотін.

Про правовий режим воєнного стану.

Стаття 19. Гарантії законності в умовах воєнного стану

1. В умовах воєнного стану забороняються:

зміна Конституції України;

зміна Конституції Автономної Республіки Крим;

проведення виборів Президента України, а також виборів до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування;

проведення всеукраїнських та місцевих референдумів;

проведення страйків, масових зібрань та акцій.

2. Верховна Рада України не пізніше ніж у дев’яностоденний строк з дня припинення чи скасування воєнного стану, якщо чергові або позачергові вибори до відповідних органів мали бути проведені в період, на який було введено воєнний стан, приймає рішення про призначення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих виборів.

Голова Національного банку Яків Смолій на засіданні Ради національної безпеки оборони заявив, що у випадку запровадження воєнного стану робота банківської системи України порушена не буде.

Я хотів би сказати, що рішення, які будуть ухвалені, жодним чином не вплинуть на роботу банківської системи. Банківські відділення та офіси працюватимуть у звичайному режимі, і рішення не вплинуть на роботу банків, - сказав Смолій.

Слід зазначити, що воєнний стан – це особливий правовий режим, який передбачає:

Режим воєнного стану в Україні може запроваджуватись в разі: збройної агресії, загрози нападу, небезпеки державній незалежності України та її територіальній цілісності. Тобто, формально підстави для введення воєнного стану є.

Воєнний стан вводиться указом президента й затверджується Верховною Радою.

Законом надається два дні Верховній Раді для затвердження указу. Після цього указ негайно оголошується в засобах масової інформації.

Що важливо, воєнний стан може вводитись не лише на території всієї держави, а й в окремих місцевостях.

Під час введення воєнного стану можуть запроваджуватись такі заходи: