друкувати


Парламент додав у бюджетну програму компенсації за купівлі української с/г техніки зерновози для АПК

23 листопада 2018, 08:51

Парламент підтримав правку 161, яка зберігає на 2019 рік аграріям 20% компенсації при купівлі техніки сучасного с/г машинобудування, а також розширює сферу її дії – для агровиробників, які купили зерновози. Про це передає власний кореспондент AgroPolit.com з сесійної зали.

Відповідна правка міститься у законопроекті № 9084 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», за який проголосували 243 народні депутати. Авторами відповідної поправки виступили: О. Кулініч, А. Кіт, М. Люшняк, В. Давиденко.

Нагадаємо, що прийнятий законопроект №5131 передбачає держпідтримку АПК у обсязі 1% від ВВП закріплять на 5 років та її поступове збільшення. Цим законом визначено, що з бюджету компенсується 10% суми за придбану українську с/г, у 2018 – 15%, а в 2019 – 20%. Однак бюджетний комітет вирішив зекономити на цій програмі і зменшити суму компенсації до 10%, попри норму закону до (відповідною правкою у зміни до Бюджетного Кодексу).
У прийнятій поправці є ще один цікавий пункт – розширюється дія програми для аграріїв при придбанні спеціальних вагонів для перевезення зерна, обладнання для виробництва біоетанолу та електроенергії з біомаси. «Правкою пропонується абзац другий пункту 42 Бюджетного кодексу викласти в такій редакції: «Водночас, до 20% такої підтримки використовується сільськогосподарськими товаровиробниками для закупівлі у вітчизняних виробників сільськогосподарської техніки та обладнання (2017 рік - 10%, 2018 рік – 15 %), а також спеціальних вагонів для перевезення зерна, обладнання для виробництва біоетанолу та електроенергії з біомаси», – сказано у поправці.