друкувати


Україні загрожують наслідки глобального потепління – вчені НААН шукають посухостійкі сорти

23 листопада 2018, 08:30

Від нестачі вологи у літній період найближчими роками мутьне лише господарства, розташовані на півдні України, а й центральні регіони, тому вчені НААН працюють над посухостійкими сортами с/г культур. Про це розповів директор інституту рослинництва ім. В.Я. Юрьєва НААН Віктор Кириченко. Більше про проблеми та досягнення сучасної агронауки можна у матеріалі з 100-річчя святкування Національної академії аграрних наук (НААН) «100 років «самотності» — як українська агронаука, попри все, виживає».

Нагадаємо, що наразі сільське господарство майже так само негативно змінює клімат, як і вирубка лісів.

Академік зазначив, що нині є необхідність виведення більшої кількості посухостійких сортів зернових, кукурудзи та соняшнику.

Боротьба за клімат, воду буде посилюватися. Цей процес не зупинити. Тому вкрай необхідно або розвивати генну інженерію, вкладати у неї сотні мільйонів доларів, або створювати системи штучного зволоження", – розповів Віктор Кириченко.

Для того, щоб не тільки зберегти, а і збільшити урожайність в Україні впродовж 10-ти найближчих років необхідно здійснити зміну сортів рослин на посухостійкі, переконаний вчений. Частину таких вітчизняні науковці уже вивели – на замовлення закордонних партнерів зі спекотних країн. Таких, як Туреччина, Казахстан, Монголія та південні регіони Китаю.

До нас тягнуться, бо у зв’язку зі змінами клімату виникають проблеми у рослинництві. Усі занепокоєні. Там, де були раніше субтропіки, проявляються фактори опустелення, де напівстеп – тепер степ. На це треба реагувати. Ми є кризисними менеджерами для країн, де не зовсім сприятливі кліматичні умови. Наприклад, у Туреччині проживає 80 мільйонів населення – треба ж їх прогодувати", – каже Кариченко.

Та додає:

Проблема не оминає і Україну. Наприклад, у зоні розташування Інституту рослинництва у Харківській області у 2018 році опади випадали 15 квітня, а потім лише у вересні, за температури повітря 28 градусів. Треба створювати організми, які зможуть це витримувати.