друкувати


Наука в агросекторі фінансується тільки на 40% від потреби

22 листопада 2018, 10:28

Рахункова палата України підтверджує зростання ризиків втрати наукового потенціалу в аграрному секторі економіки країни. Про це йдеться в звіті про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих Міністерством аграрної політики та продовольства України на дослідження, прикладні наукові та науково-технічні розробки в сфері розвитку агропромислового комплексу, повідомила прес-служба палати.

Нагадаємо, що в Рахунковій палаті порахували, що лісівники не до додали до держбюджету 50 млн грн.

«Зокрема, протягом 2016-2017 рр. і першого півріччя 2018 року граничний обсяг бюджетних призначень на дослідження, прикладні наукові та науково-технічні розробки в сфері розвитку агропромислового комплексу становив лише 40% від потреби. Мінагрополітики використало за цей період 315 млн грн. Більш ніж половина з них – це кошти загального фонду державного бюджету. Водночас міністерство не визначало стратегічних цілей, завдань, напрямків і пріоритетів розвитку діяльності наукових установ, що належать до сфери його управління. Чи не планувалися міністерством і витрати на матеріально-технічне забезпечення наукових установ», – йдеться у повідомленні.

Аудитори переконані, що це вказує на зростання ризиків втрати наукового потенціалу в секторі АПК (в умовах, коли частка агропромислового комплексу в зведеному бюджеті України на протязі останніх років в середньому становить 12%, а в товарній структурі експорту – більше третини).

Відзначається, що протягом цього періоду міністерство здійснювало витрати на проведення досліджень, прикладних наукових і науково-технічних розробок в сфері розвитку АПК, які виконувались науковими установами та їх філіями (центрами), що належать до сфери його управління. У той же час, належний внутрішній контроль не забезпечено ні головним розпорядником - Мінагрополітики, ні розпорядниками нижчого рівня. Тому близько 160 млн. грн. використано з недотриманням нормативно-правових актів. Під час аудиту виявлено ознаки кримінальних правопорушень і прийнято рішення повідомити про це в Генеральну прокуратуру України з направленням відповідних матеріалів.

Рахункова палата рекомендує Мінагрополітики поліпшити ефективність використання коштів держбюджету, що спрямовуються на дослідження і наукові розробки, незважаючи на обмежені ресурси, якісно застосовувати в практичній діяльності результати досліджень.