друкувати


Уряд підтримав пропозиції Мін’юсту, як ліквідувати частину рейдерських схем

21 листопада 2018, 17:00

Сьогодні Кабінет Міністрів підтримав дві ініціативи Мін’юсту, котрі ліквідують частину лазівок, якими користувалися рейдери. Про це повідомляє сайт «Урядовий портал».

Нагадаємо, що під час сьогоднішньоого засідання Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин було прийнято рішення про передачу на голосування до ВР законопроекту №8121.

Повідомляється, що повний комплекс новацій представлено в законопроекті #РейдерствоСтоп, розробленому Мін’юстом разом з народними депутатами, представниками провідних бізнес-асоціацій: Американської торгівельної палати, Європейської Бізнес Асоціації, Спілки українських підприємців, Офісу ефективного регулювання BRDO і Офісу бізнес-омбудсмена. Про це сьогодні в ході засідання уряду повідомив міністр юстиції Павло Петренко.

Не чекаючи на прийняття законодавчих змін, сьогодні уряд підтримав нашу ініціативу внести зміни до низки постанов, які ліквідовують можливість створювати філії комунальних підприємств у інших регіонах. Від сьогодні такі філії перебувають поза законом. Так само члени Кабміну прийняли рішення про те, що реєстратори, які отримують доступ до професії, мають здавати відповідний кваліфікаційний іспит", — наголосив очільник Мін’юсту.

Він також звернув увагу членів уряду на те, що розроблений законопроект #РейдерствоСтоп не лише захистить права власників нерухомості й бізнесу, а й забезпечить селян доступом до якісних нотаріальних послуг.

Закон передбачає запровадження ініціатив, які стосуються не лише захисту прав власності. Він дає можливість державі виконати свої зобов’язання перед громадянами та вирішити проблему відсутності доступу українських селян до нотаріальних послуг за абсолютно прозорою процедурою, - додав міністр юстиції.

Разом з тим планується зробити нотаріальні послуги більш доступними для громадян.

Ми прибираємо псевдоподаток у розмірі 1%, який приватні нотаріуси стягували з громадян і бізнесу, розповідаючи клієнтам, що ці кошти йдуть до державного бюджету. Після прийняття закону вартість послуг приватного нотаріуса визначатиметься виключно за домовленістю сторін. З іншого боку - ми вводимо пільгу на сплату державного мита на рівні 50% для соціально вразливих категорій, які звертаються до державних нотаріусів. Серед них - учасники АТО, пенсіонери, інваліди й малозабезпечені, - заявив Павло Петренко.

Також серед новацій законопроекту:

- позбавлення комунальних підприємств права вчиняти реєстраційні дії;

- запровадження обов’язкового підвищення кваліфікації державних реєстраторів;

- захист права власності на частку у статутному капіталі юридичної особи;

- страхування від підробки підпису на договорі, укладеному в простій письмовій формі;

- право оренди в реєстрі збігатиметься з терміном дії договору;

- припинення старих недійсних обтяжень.