друкувати


Реформа децентралізація неможлива без передачі повноважень об'єднаним тергромадам — Негода

6 травня 2016, 11:49

Вже 2 роки піднімається питання про необхідність передачі повноважень об’єднаним територіальним громадам з управління землями за межами населених пунктів, адже без цього не можливо повноцінно проводити реформу децентралізації. Про це повідомив Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода.

«Об’єднані територіальні громади чекають на це рішення. Управління землями за межами населених пунктів має бути одним з найбільших стимулів до об’єднання і важливим ресурсом для інвестицій та розвитку громад. Отримати такі повноваження мають лише спроможні територіальні громади та органи самоврядування, які зможуть кваліфіковано забезпечити реалізацію покладених на них функцій», — зауважив він.

На його думку, розгляд Закону №4355 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель» дуже важливий, адже органам місцевого самоврядування та об’єднаним територіальним громадам надається можливість розпоряджатися землею, яка знаходяться в межах об’єднаних територіальних громад, а не тільки населених пунктів: «Також важливо визначитися у який саме спосіб ця земля буде передаватися».

Негода підсумував, що треба мати єдину позицію Міністерства, асоціацій, експертів та депутатів в контексті концепції реформи місцевого самоврядування аби ухвалити проект Закону в цілому.