друкувати


Реформи, які необхідно провести в Україні — експерти

5 травня 2016, 17:58

Співголови Групи стратегічних радників з підтримки реформ в Україні Лєшек Бальцерович та Іван Міклош назвали ключові реформи, які необхідно провести в Україні найближчим часом. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Починається економічне зростання і він буде тривати, якщо будуть продовжуватися реформи", — сказав Бальцерович.

За його словами, ключовим завданням для української влади є проведення реформ для зміцнення стабільності фінансів, бюджету та економіки, подальшого економічного зростання, для боротьби з корупцією і реформа децентралізації. Також він згадав важливість поліпшення умов для ведення бізнесу, зростання конкуренції, дерегуляції та приватизації держпідприємств.

"Державна власність - це влада політики над підприємствами. Це завжди смутно закінчується, з втратами. Це не тільки українська специфіка, це всюди відбувається. І щоб зміцнити економічне зростання, потрібно зміцнити бюджет, щоб не було ніяких втрат", — сказав він.

У свою чергу Іван Міклош зазначив, що для України важливо встановити макроекономічну стабільність, без чого не буде економічного зростання і поліпшення життя українців.

"За останні два роки після Майдану було зроблено реформ більше, ніж за 22 роки до цього. Але з іншого боку потрібно сказати, що потрібно зробити ще більше, ніж було зроблено за ці два роки", — сказав він.

Міклош зазначив, що зараз дуже важливо провести судову реформу і реформу прокуратури, побороти корупцію, почати процес приватизації держпідприємств.

"Коли ми говоримо про приватизацію, потрібно сказати, що за останні два роки майже нічого не було зроблено і необхідно прискорити цей процес", — сказав він.

Він зазначив, що для проведення реформ дуже важливо мати гарну комунікацію, "лідерство реформ та власність реформ".

"Найбільша загроза реформ і успішного майбутнього України - це популізм", — зазначив він.

При цьому Міклош підкреслив, що у нинішнього уряду — уряду Володимира Гройсмана — не є достатньо "лідерства власності реформ".

"Також ще варто покращити комунікацію", — додав Міклош.