друкувати


Дотаціями треба заохочувати фермерів до роботи в Україні

15 листопада 2018, 10:30

Дотації треба надавати тим господарствам, які самі стають на ноги, — аби не виїжджали з України. Таку думку висловив голова ФГ «Струмок» Сергій Гнатюк у матеріалі Kurkul.com «Про агродотації з перших вуст: досвід фермерів Черкащини».

Нагадаємо, попередній аналіз (спецпроект «GoЗаАгроДотаціями») показав, що у серпні з бюджету було видано менше 10% держпідтримки. За оцінками експертів, з такими темпами вибрати їх усі до кінця року нереально, тому закладені суми пропонують перенести на 2019 рік, збільшивши держпідтримку до 12,4 млрд грн.

«Насправді буде добре, щоб невеликі господарства дізнавалися про підтримку з перших вуст, бо такі кредити їм дуже необхідні. Дотації треба давати тим господарям,  які самі стають на ноги, аби не виїжджали з України. Бо хто її берегтиме?», — наголошує фермер.

За його словами, Мінагрополітики надає замало роз’яснень щодо системи дотацій.

«Хотілося б, аби Мінагрополітики більше надавало пояснень. Потрібно, щоб були більш зрозумілі для всіх оці рухи документів і коштів. Бо, наприклад, ми з колегами дізналися про механізм від аграрної громадської організації», — зазначив Сергій Гнатюк.
На його думку, зараз ставку потрібно робити на малого та середнього сільгоспвиробника. А фінансування має бути більшим.

Зараз в Україні йде укрупнення агропідприємств, але цього робити не варто. Ставка має бути на малого і середнього сільгоспвиробника. Історія показала: наші люди не хочуть працювати на пана, а хочуть працювати на себе, як робили раніше куркулі», — наголосив фермер.

За його словами, виплата дотацій фермерам сприятиме виходу їх із тіні.