друкувати


72% українців категорично проти зняття мораторію на продаж землі

15 листопада 2018, 06:40

Понад дві третини українців виступають проти продажу земель сільськогосподарського призначення, 13% населення – підтримують становлення ринку землі. Про це свідчать результати спільного опитування КМІС, Центру ім. Разумкова і Соціологічної групи Рейтинг.

Нагадаємо, Україна технічно не готова до відкриття ринку землі.

Згідно з опитуванням, якби сьогодні проводився референдум з продажу/купівлі земель сільськогосподарського призначення, то українці проголосували б так: 72% – проти, 13% – за, 5% – не голосували б, ще 10% – не змогли відповісти.

Думки людей щодо того, потрібно проводити земельну реформу чи ні, відрізняються в залежності від віку респондентів, їхнього місця проживання і рівня життя.

Найбільше тих, хто проти введення земельного ринку, серед мешканців сіл. Так, 75% населення в селах проти продажу земель, 11% – за, 4% – не голосуватимуть, 9% – не змогли відповісти.

У містах проти продажу землі – 70%, за – 14%, не голосуватимуть – 6%, складно відповісти – 10%.

Зазначається, що трохи вищий рівень підтримки проведення земельної реформи серед забезпечених і більш молодих опитаних. Зокрема, проти продажу таких земель – 57% забезпеченого населення, за – 26%, не голосуватимуть 6%, ще 11% – не змогли відповісти.

Що ж до українців середнього рівня забезпечення, то в цій категорії населення: 67% – проти, 17% – за. Серед малозабезпеченого населення: проти – 74%, за – 10%.

Найбільше тих, хто проти, серед бідного населення України: проти продажу земель – 77%, за – 9%.

Розходяться думки респондентів щодо продажу земель сільгосппризначення в залежності від їхнього віку. Так, найбільше тих, хто проти продажу земель, серед українців старші від 60 років (79% – проти, 9% – за), найменше – серед населення у віці 18-29 років (59% – проти, 18% – за) .

Опитування проводилося з 19 жовтня по 2 листопада 2018 року. Вибірка – 10 тисяч респондентів у всіх областях України (без урахування населення АР Крим і окупованих територій Донецької і Луганської областей). Статистична похибка вибірки – не більш ніж 1%.