друкувати


Україна збільшила імпорт свинини в чотири рази

13 листопада 2018, 18:00

Україна в січні-жовтні збільшила імпорт свинини до 23,4 тис. т на загальну суму $43,2 млн, що в чотири рази більше показників за весь 2017 рік. Про це повідомила прес-служба Асоціації свинарів України.

Нагадаємо, фермер з Донеччини експортує ВРХ до трьох країн світу.

«У січні-жовтні в Україну надійшло 23,4 тис. т свіжого, охолодженого і мороженого м'яса свиней з-за кордону загальною вартістю $43,2 млн. Так, ще до кінця року обсяги імпорту свинини в чотири рази перевищили минулорічні», - йдеться в повідомленні.

Експерти зазначили, що імпорт свинини цього року пожвавився внаслідок скорочення внутрішньої пропозиції, що призвело до підвищення внутрішніх цін порівняно з цінами на свинину іноземного походження.

При цьому, за словами експертів, враховуючи середньомісячну активність ввезення свинини протягом другого півріччя, її сукупний річний імпорт може сягнути 30 тис. т.

Згідно з даними митної статистики, у червні імпортна активність істотно пожвавилася порівняно з початком року, а з другої половини року в Україну щомісяця надходило 3,5-4 тис. т свіжої, охолодженої і мороженої свинини. З урахуванням цього, при збереженні поточного рівня активності імпортерів річні обсяги поставок свинини можуть впритул наблизиться до позначки 30 тис. т, - зазначили експерти.

Разом з тим, наголошується, що внутрішні закупівельні ціни на свинину у живій вазі на початку листопада знизилися, що може дещо послабити інтерес українських операторів до імпортної продукції.

В асоціації додали, що розширилася товарна структура імпорту свинини. Так, в цьому році п'яту частину від загального імпорту свинини склали напівтуші охолоджені, ще 28% припало на охолоджену свинину в елементах. Крім того, менше половини від загального товарного експорту припало на морожене м'ясо свиней, інше обвалене заморожене м'ясо свиней (тримінги, обвалена корейка, шия, лопатка або окіст).