друкувати


За 9 місяців 2018 року український аграрний експорт до країн ЄС перевищив $4,1 млрд, - Ольга Трофімцева

9 листопада 2018, 16:05

За 9 місяців поточного року зовнішньоторговельний обіг аграрними та харчовими товарами між Україною та країнами ЄС склав $6,07 млрд. Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Нагадаємо, що експорт яблук високої якості може принести в середньому в 2-3 рази більше грошей, ніж реалізація їх на внутрішньому ринку. 

Повідомляється, що обсяг експорту збільшився на 5,4%, порівняно з відповідним періодом попереднього року і складає $4,12 млрд, а імпорт - $1,9 млрд. За її словами, позитивна динаміка розвитку двосторонньої торгівлі спостерігається третій рік поспіль.

 

ЗВТ працює як для наших виробників, так і для європейських. Наприклад, за 9 місяців 2016 року український аграрний та харчовий експорт до ринків ЄС склав майже $2,9 млрд, але за той самий період  2017 року – вже $4,2 млрд. Попри зниження темпів росту українського аграрного та харчового експорту на ринки ЄС в поточному році, ми впевнені в тому, що подальше зниження торгівельних бар’єрів між Україною та ЄС даватиме позитивний ефект для двох сторін, і все більше українських експортерів буде виходити на ринки ЄС зі своєю продукцією, - наголосила заступник Міністра з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.

За її словами, якщо подивитись на товарну структуру українського аграрного експорту до європейських країн, можна виділити ТОП-5 ключових товарних груп, експорт яких помітно збільшився порівняно з 2017 роком.

Йдеться про насіння свиріпи або ріпаку, пшеницю, горіхи та кондитерські вироби, м’ясо птиці, жито, шоколад та вироби з нього, - розповіла Ольга Трофімцева.

Також заступник міністра розповіла, що в 2016 році за січень-вересень вартість імпорту аграрних та харчових товарів з країн ЄС Україною складала $1,4 млрд, в 2017 році – майже $1,6 млрд, а в 2018 році, за той самий період, вона сягнула майже $1,9 млрд.

Найбільш активно ми купували в ЄС в 2018 році такі товари АПК як: тютюн та вироби з нього, продукти для годівлі тварин, шоколад та продукти з какао-бобів, м'ясо та субпродукти, насіння олійних культур, алкогольну продукцію та інші товари.

Рада відмітити, що вже три роки поспіль стабільно в ТОП-5 наших торговельних партнерів в сфері АПК серед країн ЄС входять Нідерланди, Польща, Італія, Німеччина та Іспанія, - підкреслила Ольга Трофімцева.