друкувати


До 20 листопада АМПУ підготує морські порти до льодової кампанії

9 листопада 2018, 13:38

ДП «Адміністрація морських портів України» (АМПУ) затвердило план підготовки до льодової кампанії 2018-2019 років. До зимового періоду навігації всі порти країни повинні бути готовими до 20 листопада. Про це повідомляє прес-служба АМПУ.

Нагадаємо, що АМПУ домовився з бізнесом та Мінекології про оптимізацію процедури екологічних перевірок.

«Під час зимової навігації 2017-2018 років філії АМПУ в усіх портах відпрацювали на належному рівні. В акваторіях, за які несе відповідальність Адміністрація морських портів України, не було зафіксовано жодної серйозної аварії, лише два морських інциденти без значних наслідків, які вдалось оперативно врегулювати. При цьому безпосередньо льодова кампанія 2017-2018 років тривала лише 15 діб. Порти Одеса, Чорноморськ та Южний взагалі не замерзали. Але зараз я наполягаю на тому, що усі філії АМПУ повинні бути готовими до повноцінної роботи взимку 2018-2019 рр., не сподіваючись на сприятливі погодні умови», - зазначив керівник АМПУ Райвіс Вецкаганс.

Зазвичай льодова кампанія триває в морських портах України з середини січня до кінця лютого і потребує особливих заходів з безпеки мореплавства. 

Начальник служби безпеки мореплавства та екологічної безпеки Микола Севирін відзначив, що однією з головних передумов безпеки мореплавства під час зимової навігації є підтримання у робочому стані потужних буксирів льодового класу, та своєчасне укладання або подовження договорів  на використання таких суден філіями, які не мають їх у достатній кількості.

Зважаючи на те, що єдиний наш криголам переважно працюватиме на Азовському морі, де важка крига та море сильніше замерзає, питання готовності буксирного флоту для більшості філій є першочерговим.  Ці питання мають перебувати на особистому контролі керівників філій,  - підкреслив він.

План організаційно-технічних заходів по забезпеченню безпеки мореплавства в період проведення льодової кампанії 2018-2019 років передбачає звичний перелік заходів, відпрацьований фахівцями АМПУ протягом останніх років,  зокрема: створення оперативних штабів з безпечного проведення льодової кампанії на чолі з заступниками начальників філій; актуалізацію списків суден, що перебувають на відстої у акваторіях портів; проведення інструктажів, навчань та відпрацювання правил льодового проведення суден тощо.