друкувати


Херсонщина має великі перспективи в розведенні мідій, – науковці

9 листопада 2018, 10:25

Херсонська область має ресурси, щоб добре заробляти на виробництві морепродуктів. Про це заявили співробітники Херсонського державного аграрного університету (ХДАУ) після повернення з Ягорлицької затоки, йдеться в повідомленні вузу на Facebook.

Нагадаємо, що винний потенціал Криму може замінити Херсонщина.
 
«Ми можемо споживати свої чорноморські мідії та устриці, вирощені на спеціальних фермах. Вирощування мідій і устриць є перспективною галуззю в країнах, що мають вихід до Чорного моря. Жителі України з'їдають близько 140 тис. Т мідій і устриць в рік. Зараз це в основному чилійські морепродукти. Тоді як вирощування мідій вигідно для нас і з економічного, і з екологічного боку», – зазначає в.о. завідувача кафедри водних біоресурсів та аквакультури ХДАУ кандидат біологічних наук, доцент Павло Кутіщев.
 
Він повідомив, що акваторія Чорного моря на півдні України дуже підходить для створення медійних ферм, які представляють собою систему горизонтальних кантів, підвішених в воді буями. Фахівці переконані, що завдяки кліматичним умовам, наявності природного корму, яким харчуються мідії, невеликим енерговитратами, є можливості отримувати високі врожаї на обмеженій площі.

До того ж, одна мідія фільтрує до 100 літрів води на добу. Коли в Чорному морі було багато поселень мідій, його прозорість досягала 20 метрів, зараз у кращих місцях вона не перевищує 5 метрів. Причина в тому, що в 1950-х роках до нас з баластними водами потрапив хижий молюск рапана, і кількість мідій в Чорному морі істотно зменшилася, а море втратило можливість самоочищатися", – додав він.

Вчені додали, що в 70-80-ті роки на півдні України вирощували мідії: цим займалися фахівці з Криму, Одеської та Херсонської областей. Однак зараз марикультура у нас розвивається дуже повільно. Серед основних причин – заплутана нормативно-правова база і бюрократичні перешкоди: підприємці та фермери просто не ризикують братися за таке виробництво. Експерти вважають, що потрібна підтримка на законодавчому рівні, лізингова програма і можливість орендувати території під плантації на тривалий термін.