друкувати


З 2019 року мораторій на купівлю-продаж землі в Україні стане ще суворішим, – експерт

8 листопада 2018, 17:00

Починаючи з  2019 року, мораторій на купівлю-продаж земель в Україні стане ще суворішим. Про це написав у своїй колонці на сайті «Економічна правда» адвокат, партнер Crowe LF Ukraine Віктор Кобилянський.

Нагадаємо, що запускати ринок сільськогосподарських земель перед виборами влада не ризикне.

Він зазначив, що, відповідно до змін, внесених до Земельного кодексу Верховною Радою в жовтні цього року, обмін земель стане можливим лише в межах одного земельного масиву (тобто, лише на ділянку, яка розташована майже поруч), а можливість використання емфітевзису обмежуватиметься строком у 50 років. 

«Тобто фактично єдиний спосіб більш-менш легально продати землю зводиться до довгострокової оренди.У цьому контексті ще більше важливою стає дискусія, чи вирішення питання ліквідації мораторію – це виключно політичне питання, воно лежить скоріше у правовій площині», – зауважив експерт .

І додає, що станом на сьогодні є три варіанти, як скасувати мораторій.

Перший, найпростіший, це прийняття відповідного закону Верховною Радою. На жаль, ми бачимо позицію парламенту, котрий щорічно просто продовжує мораторій, не здійснюючи жодних спроб до вирішення проблеми, через яку мораторій було запроваджено", – пише він.

Другий варіант скасування мораторію – визнання неконституційності окремих норм закону.

Рішення Конституційного Суду за цією справою дозволило б забезпечити виконання рішення ЄСПЛ, дотримання прав людини, стало би дуже елегантним виходом зі справді вкрай складної політичної ситуації навколо збереження мораторію (коли політична готовність відмовитися від мораторію на словах ніби є, але нести відповідальність за це жоден політик, здається, поки що не готовий)", – зазначив Кобилянський .

Він зазначає, що  в ситуації, коли ані парламент, ані КС, здається, не готові до вирішення цього питання, в громадян залишається ще один варіант, як захищати свої права в земельних питаннях – третій .

Це поширення практики обходу мораторію за окремими судовими рішеннями (з урахуванням весняного рішення Європейського суду з прав людини, який визначив наш мораторій таким, що порушує права людини). Реалізація цього варіанту займе багато часу. Але перші ластівки щодо таких позовів громадян вже є. І не виключено, що в умовах України саме такий спосіб може виявитися найбільш ефективним для ліквідації атавізму радянських часів у вигляді мораторію", – зазначив експерт.