друкувати


В Україні застраховані лише 5% фермерів

8 листопада 2018, 14:17

За минулий рік в Україні було зафіксовано лише 957 договорів про агрострахування на суму 69,5 млн грн. Загальна площа застрахованих територій становить 661 тис. га. Про це пише «Агро-Центр».

Нагадаємо, що в Україні хочуть запровадити страхування щодо ризиків АЧС.

Агрострахування є популярним у світі інструментом для захисту фермерів. Це дозволяє мінімізувати втрати врожаю або ж худоби через погоду. Видання посилається на дані International Finance Corporation, які свідчать, що найбільших збитків фермери зазначають через погодні умови, хвороби, бур’яни та шкідників.

Страхування фермерів поділяється на декілька видів:

— страхування витрат на виробництво;
— страхування перезимівлі озимих культур;
— страхування врожаю. Виробництво страхує потенційну врожайність за детально перерахованими ризиками;
— страхування доходу. Узгоджується ціна врожаю, ціна-індикатор, дата фіксування ціни, перелік ризиків та методика їхньої оцінки;
— страхування від одного або декількох видів ризику;
— індексне страхування. Страхування базується не на статистиці господарства, а на середньому показнику по області;
— страхування за індексом врожайності. Обчислення відбуваються на основі статистики врожайності району за 10 або 30 років, а також за даними про посіяної площі й збиранні врожаю і державної статистики;
— страхування за індексом погоди. Страхування від конкретних погодних явищ на термін 10-20 днів і з виплатою після 30-ти днів по закінчення контракту.

Страхування дозволяє господарствам отримати компенсацію та допомогу при втратах врожаю. Це у свою чергу мінімізує ризики банкрутства. Окрім вигоди для фермерів, це ще й знижує тиск на державний бюджет у випадку масових збитків фермерів.Експерти вважають, що державний контроль за страховими компаніями набагато ефективніший, ніж монополізація ринку страхових послуг.