друкувати


Україна зустріне глобальну кризу із великими боргами, – експерт

8 листопада 2018, 10:16

Україна зустріне глобальну економічну кризу, яка може зачепити країну вже в квітні наступного року, з великими боргами і в складній політичній ситуації. Про це заявив  фінансовий аналітик, керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман, повідомляє «Апостроф». 

Нагадаємо, що Європейський банк реконструкції і розвитку покращив свій прогноз зростання ВВП України в 2018 році до 3,5% з 3%, прогнозованих раніше. Перспективи економіки України покращилися завдяки відновленню співпраці з Міжнародним валютним фондом.

 «Основна проблема в тому, що у нас було майже 5 років – з 2014-го по 2018 рік – на інституційні зміни, й українці дали владі карт-бланш на зміни і проведення реформ. Українці втратили мільярди доларів у банках, втратили мільярди через девальвації, через комунальні тарифи. Тобто, українці проспонсорували владу на мільярди доларів, і за цей час влада практично нічого не зробила», — зазначає Найман.

За його словами, про це може свідчити мінусовий показник прямих інвестицій в Україну в 2017 році.

Із тих грошей, які ми отримали, ми віддали набагато більше у вигляді виплат з інвестицій, наприклад, у вигляді виплат за дивідендами. Інакше кажучи, ми отримали $2 млрд, а віддали $5 млрд", — сказав експерт.

Найман вважає, що глобальна економічна криза почнеться з країн, що розвиваються, – Китаю та Індії.

Економічна криза починається з фінансової кризи, яка потім перейде на реальну економіку, тому фінансова криза, можливо, вже почалася в жовтні з різкого обвалу на американських фондових ринках. До 15 листопада стане зрозуміло: криза чи ще півроку-рік дотягнемо, тоді криза буде через рік", — підсумував експерт.