друкувати


Умови для відкриття ринку с/г землі в Україні, – експерт

7 листопада 2018, 16:32

Відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення при відсутності реформи земельних відносин, належного законодавчого підгрунтя є неможливим. Про це заявив в народний депутат від фракції Вадим Івченко, повідомляє intvua.com.

Нагадаємо, що українці не зможуть продавати землю, оскільки висловлені позиції Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) в цій справі не імплементовані в національне законодавство, а тому мають лише рекомендаційній характер.

«Україна не зробила жодного кроку, щоб реформувати земельні відносини: нині не захищені державні реєстри, не запроваджено змін у напрямку державної політики для допомоги малим і середнім товаровиробникам, не зроблено ставки на переробку аграрної сировини, розвитку логістики, кооперації... Тому тимчасові дії щодо запровадження мораторію на продаж с/г землі мають бути подовжені», - сказав він.

І додав:

Потрібно працювати на захист фермерів, власників землі, на захист підприємств від рейдерства, а також створювати умови для розвитку малого фермерства і кооперації. Також слід створити всю інфраструктуру для переробки аграрної продукції. Лише тоді будуть стояти інші акценти у вирішенні питання про зняття мораторію на продаж с/г землі, - пояснив народний депутат.

За словами парламентарія, нещодавнім рішенням ЄСПЛ дійсно підтвердив, що права людини щодо того, що вона не може користуватись землею дійсно порушуються, але у «другому пункті йдеться про те, що будь-яка країна може застосовувати тимчасові заходи як то мораторій на продаж землі».

І ЄСПЛ відмовив тій особі, яка подала позов, у відшкодуванні коштів із державного бюджету України, - сказав він.