друкувати


Аграріїв знову надурили: Мінагро та Мінфін виділили АПК тільки 1 млрд грн підтримки

7 листопада 2018, 08:30

За 10 місяців 2018 року із запланованих 6,3 млрд грн виділено на держпідтримку АПК виділено лише мільярд гривень.

Про це йдеться в аналітичній графіці AgroPolit.com «Структура використання 12,8 млрд грн із загального фонду бюджету на потреби Мінагро та підтримку АПК станом на 26 жовтня», розробленій в рамках проекту «Абетка Агродотацій».
Нагадаємо, що попередній аналіз (спецпроект «GoЗаАгроДотаціями») показав, що у серпні з бюджету було видано менше 10% держпідтримки. За оцінками експертів, з такими темпами вибрати їх всі до кінця року не реально, тому закладені суми пропонують перенести на 2019 рік, збільшивши держпідтримку до 12,4 млрд грн.

У поданій графіці проведено аналіз за трьома показниками: затверджений річний розпис асигнувань з загального фонду бюджету на підтримку АПК та потреби Мінагро, скільки на 26 жовтня цього року коштів фактично спрямовано і скільки реально вже перераховано аграріям на рахунки. Аналіз показав, що останні два критерії по ряду програм не співпадають.
Так, із 12,3 млрд грн всіх витрат з основного фонду бюджету на Мінагро та держпідтримку агросектору саме на основні програми розвитку АПК виділено (тобто аграрії отримали на руки) 1 млрд грн із 6,3 млрд грн, передбачених у бюджеті.
Виділення коштів станом на 26 жовтня за ключовими бюджетними програмами виглядає так:
Тваринництва (4 млрд передбачено) — мало би віддано вже бути 1,4 млрд грн, а перераховано тільки 593 млн грн.
Про фінансування решти напрямків дивіться у графіці тут.