друкувати


Українці не зможуть продавати землю попри рішення ЄСПЛ – експерт

6 листопада 2018, 10:03

Українці не зможуть продавати землю, оскільки висловлені позиції Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) в цій справі не імплементовані в національне законодавство, а тому мають лише рекомендаційній характер. Про це написав на своїй сторінці у facebook голова ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин.

Нагадаємо, що в українському судовому реєстрі з'явилася справа, в якій українець вперше відстояв своє право на обмін землею, посилаючись на рішення Європейського суду з прав людини.

У свою чергу нардеп Олексій Мушак назвав рішення Конституційного суду щодо земельного мораторію ганебним.

 

Як відомо, наша судова система досить багатоваріантна в своїх рішеннях. Тому, коли ви будете читати на «Економічній правді» радісну новину про справу, в якому «українець вперше відстояв своє право на обмін землею, посилаючись на рішення Європейського суду з прав людини», треба не лінуватися і подивитися в реєстрі інші аналогічні справи. А там ситуація далеко не так райдужна. Наприклад, в практично такому ж № 396/522/18 (http://reyestr.court.gov.ua/Review/77341814), «ім'ям України» вирішено «Визнати недійснім договір міні земельної ділянки» з прекрасною мотиваційної формулюванням судді Шепетько: «Рішення ЄСПЛ у справі «Зеленчук и Цицюра проти України», в якому визнав порушеннях заборони на продаж землі, що не спростовує зазначеним висновків суду, оскільки висловлені позиції ЄСПЛ в цій справі не імплементовані в національне законодавство, а тому мають лише рекомендаційній характер».  А то розкричався, мовляв, рішення ЄСПЛ, рішення ЄСПЛ ... «Рекомендаційній характер»! Шах і мат, панове ліберали, - написав Мартин.