друкувати


Прецедент: українець відстояв у суді право продавати землю

6 листопада 2018, 07:27

В українському судовому реєстрі з'явилася справа, в якій українець вперше відстояв своє право на обмін землею, посилаючись на рішення Європейського суду з прав людини. Про це повідомляє Опендатабот, платформа для роботи з відкритими даними.

Нагадаємо, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у справі «Зеленчук і Цицюра проти України» ухвалив рішення, що абсолютна заборона в Україні на купівлю та продаж земель сільськогосподарського призначення порушує Європейську конвенцію з прав людини.

Разом з тим, колишній суддя Конституційного суду України (КСУ) Віктор Шишкін, який у 2008-2009 році розглядав подання президента Віктора Ющенка щодо мораторію на продаж землі, вважає, що наразі його скасовувати так само не можна.

Повідомляється, що прокурор звернувся з вимогою визнати обмін землі недійсним у зв'язку з мораторієм, але йому в цьому відмовили.

При вирішенні справи суд послався на висновки Європейського суду з прав людини у справі «Зеленчук і Цицюра проти України», ст.14 Конституції, і норми цивільного та земельного законодавства України, що регулюють виниклі у справі правовідносини, –  йдеться в рішенні суду.

Рішення прийнято в рамках так званої справи «Зеленчук та Цицюра проти України». Суд постановив, що держава не забезпечила справедливий баланс між загальними інтересами суспільства та майновими правами заявників.

Відповідно до Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», рішення ЄСПЛ стають джерелом права в Україні, з моменту, як сплине тримісячний строк від дати винесення рішення.