друкувати


Маркування української продукції латиницею перенесуть на 2021 рік – МЕРТ

6 листопада 2018, 13:32

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) планує перенести з 1 січня 2019 року на 1 січня 2021 року запровадження міжнародних норм позначення одиниць вимірювання на продукції. Про це йдеться в проекті наказу МЕРТ, виставленого на сайті міністерства для ознайомлення та надання зауважень.

Нагадаємо, що обсяги торгівлі України і Китаю в найближчі 5 років можуть зрости до $10 млрд.

«Дозволити суб'єктам господарювання застосовувати позначення одиниць вимірювання на продукції (у тому числі на засобах вимірювальної техніки) чи на її маркуванні під час виробництва та під час уведення в обіг Правил застосування одиниць вимірювання і написання назв та позначень одиниць вимірювання і символів величин з 1 січня 2021 року», – йдеться в проекті.

Наказ МЕРТ України № 914 «Про затвердження визначень основних одиниць SI, назв та визначень похідних одиниць SI, десяткових кратних і частинних від одиниць SI, дозволених позасистемних одиниць, а також їх позначень та Правил застосування одиниць вимірювання і написання назв та позначень одиниць вимірювання і символів величин", був виданий 4 серпня 2015 року.

Міжнародна система одиниць SI – це система одиниць, що базується на Міжнародній системі величин, була затверджена Генеральною конференцією мір і ваг у 1960 році. Головна мета впровадження такої системи - об'єднання великої кількості систем одиниць (СГС, МКГСС, МКС тощо) з різних галузей науки й техніки та усунення труднощів, пов'язаних з використанням значної кількості коефіцієнтів при перерахунках між ними і створенням великої кількості еталонів для забезпечення необхідної точності.

Міжнародна система одиниць SI складається з найменувань та позначень, а також набору префіксів та їх найменувань і позначень разом з правилами їх застосування. Система також визначає стандартні скорочені позначення для одиниць та правила запису похідних одиниць.

У Міжнародній системі одиниць SI застосовується латинська літерація.