друкувати


Україна – лідер в регіоні за темпами падіння цін на яблука, – аналітики

5 листопада 2018, 14:00

Україна очолила рейтинг країн за темпами падіння цін на яблука: за чотири з половиною тижні жовтня українське десертне яблуко втратило в ціні майже 26%. Про це повідомляють аналітики east-fruit.com

Нагадаємо, що садівникам відшкодовуватимуть вартість закуплених холодильників та морозильних камер.

Аналітика кажуть, що це стало великим шоком, особливо для дрібних фермерів, які не мають власних сховищ і можливості самостійно експортувати яблуко.

повідомляється, що якісне, відсортоване і упаковане яблуко популярних сортів зараз можна купити у великих українських фермерів по 5-6 грн / кг ($0,18-0,21 за кг). Дрібні фермери раді б продати яблуко навіть по 2-3 грн / кг ($0,07-0,09 за кг), та попиту на нього майже немає, так як це яблуко не упаковано і не відсортовано, і отримати однорідну за якістю експортну партію з садів невеликих фермерів практично неможливо.

Однією з причин такої жалюгідної ситуації на ринку яблука є відсутність сучасного законодавства про кооперацію фермерів в Україні, а також відсутність навіть ментальної готовності українських виробників овочів і фруктів працювати разом і довіряти один одному, – говорить Андрій Ярмак, керівник проекту з розвитку експорту ФАО і ЄБРР, економіст інвестиційного департаменту ФАО.

І додає:

Крім того, дуже складно швидко переналаштувати яблучний бізнес після експорту в Росію на експорт в інші країни. Для цього потрібно змінювати сорти, адаптувати технології вирощування, зберігання і доробки, і, найскладніше - це міняти ментальність продажів і вибудовувати довгострокові відносини з покупцями в інших країнах. Багато хто не розуміє, що яблуко в саду або навіть в сховище - це не продукт, а сировину.

Якщо раніше у фермерів був запасний варіант у вигляді реалізації яблука на переробку, то в цьому році і цей канал збуту вичерпав себе, ціни на промислове яблуко коливаються в межах 3-4 центів США за кг, що ледь покриває витрати на прибирання. І навіть щоб отримати цю мізерну ціну, потрібно більше доби стояти в черзі у заводу. Тому є чимало дрібних фермерів, які просто залишають яблуко в саду.

Повідомляється, що ціни на яблуко в Польщі знизилися в жовтні на 25% – майже також істотно, як і в Україні. Фактично польські фермери мають ті ж проблеми, що і українські, крім питання кооперації, проте виробництво яблук у Польщі в 4 рази вище, ніж в Україні. Тому проблема там ще більші.