друкувати


На Львівщині відкрили сонячну електростанцію вартістю €35 млн

5 листопада 2018, 10:29

У Львівській області відкрили першу чергу сонячної електростанції з комплексу, який стане найбільшим на території Західної України. Про це повідомляє Радіо НВ.

Нагадаємо, що у районі села Великі Низгірці Житомирської області почалося будівництво першої в Україні сонячної електростанції, яка працюватиме в комплексі з екофермою.

Електростанція розташована у селі Терновиця Яворівського району. Вона здатна розвантажити споживання електроенергії на піку – у денний літній час.

Другу чергу почнуть будувати у грудні. Вже влітку наступного року її відкриють. Загалом енергопарк займе площу у 140 гектарів та стане частиною так званого енергоострова.

«Найбільший український енергоострів альтернативної енергетики, який буде складатися з трьох сонячних станцій. Сумарна потужність буде складати 76 МВт», – повідомили у Львівській ОДА.

Очікується, що електростанція окупиться приблизно через 6,5 років .

На максимальну потужність станція може виходити влітку. В зимовий час або коли є висока хмарність, проект потужність не видає. Ці додаткові потужності в енергосистемі України не будуть зайвими. Особливістю сонячної енергетики є те, що вона здатна генерувати електроенергію саме у той час, на який припадає один із піків споживання електроенергії. Це денний літній час, коли велику частину електроенергію споживають побутові і промислові кондиціонери, – йдеться в повідомленні.

У проект інвестували близько €35 млн, 70% з яких – кошти Європейського банку реконструкції та розвитку.