друкувати


Визначено, коли Україна підпише договір про ЗВТ з Ізраїлем

5 листопада 2018, 07:29

Ізраїль планує підписати з Україною договір про зону вільної торгівлії (ЗВТ) через кілька тижнів, що дозволить поліпшити товарообіг в обох країнах. Про це інтерв'ю ZAXID.NET розповів новий посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон.

Нагадаємо, що Україні потрібно прискорення реалізації Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС.

«Через кілька тижнів ми підписуємо договір вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем. Ми довгий час готували цей договір і незабаром підпишемо його або в Києві, або в Єрусалимі», –  заявив посол Ізраїлю.

Він розповів, що це дозволить жителям обох країн купувати продукцію один одного без податку.

 

Це означає, що український споживач може без податку купувати ізраїльські товари, а ізраїльтяни можуть без податку купувати українські товари. Це покращує економічну ситуацію і товарообіг в обох країнах. Тому громадяни обох країн, будучи знайомі з товарами, будуть зацікавлені в тому, щоб дізнатися, які ще є товари в цих країнах, –  розповів посол.

Говорячи про продукцію, якої можуть обмінюватися країни, посол навів в приклад хумус, який виробляють в Ізраїлі з українського нуту.

В Ізраїлі кожен їсть хумус, кожен знає, що це таке. Хумус роблять з нуту. Майже весь нут, який ми їмо в Ізраїлі, вирощений в Україні. Зменшуючи податки, ми зможемо придбати більше нуту, –  пояснив Джоель Ліон.

Також посол нагадав, що раніше Ізраїль заявляв, про готовність прийняти 20 тисяч українських будівельників, але ніхто так і не приїхав. Він припустив, що кандидати просто не знають про цю можливість, і розповів, як українці можуть скористатися цією пропозицією.

Це дуже просто робиться – люди звертаються в центри зайнятості за своїм місцем проживання, треба мати біометричний паспорт і можливість виїхати за кордон. Після цього почнеться процедура, – пояснив він.

Посол не уточнив, яка оплата праці пропонується українцям в Ізраїлі, але сказав, що «зарплата хороша, є соціальне і медичне забезпечення».

Підписання договору про вільну торгівлю між Ізраїлем і Україною обговорюються вже не перший рік. 1 серпня 2018-го країни завершили юридичну перевірку тексту проекту Угоди про вільну торгівлю. Було узгоджено текст 12 розділів і додатків проекту Угоди. Наступний етап перед підписання договору – переклад узгодженого тексту на українську мову та іврит.