друкувати


Україна працює над приєднанням до низки конвенцій ЄС для спрощення торгівлі

4 листопада 2018, 09:30

Україна працює над приєднанням до Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами та Конвенції про єдиний режим транзиту, а також до Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (ACAA). Про це заявила на щорічній конференції української національної платформи форуму громадянського суспільства СхП віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, передає УНН.

Нагадаємо, уряд затвердив перелік продукції, яка має підлягати огляду на кордоні.

«Не менш важливим напрямком для нас є спрощення торгівлі. Це напрям, який є принциповим для частини країн Східного партнерства та тих країн, що мають Угоду про асоціацію з ЄС. Ми, Україна, для себе пріоритизуємо саме цей напрям у такий спосіб, що ми вже сьогодні працюємо над визнанням уповноважених економічних операторів з обох боків і щодо приєднання України до Конвенції щодо процедури спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей торгівлі товарами, а очевидно також ведемо мову про приєднання до Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислових товарів (ACAA)», - сказала вона.

На думку Климпуш-Цинцадзе, вже щонайменше 1,5 року Україна мала за кількоми напрямками приєднатись до цієї Угоди, але м'яч - на полі партнерів.

АCAA - майбутня угода, яку планується оформлювати протоколом до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Важливо зазначити, що Східне партнерство може бути ланцюгом, ланкою поєднання між Європейським Союзом та Азією. Нещодавно прийнята стратегія ЄС щодо з’єднання Європи та Азії дає додаткові можливості щодо того, як ми можемо знайти додаткове місце для СхП у реалізації цієї стратегії. Напевно, у рамках платформи Східного партнерства можна було б створювати спільну або робочу групу, або експертну робочу групу, яка б опрацювала конкретні завдання і можливості і аспекти участі СхП в цій європейській стратегії, - додала віце-прем'єр.