друкувати


Садівникам відшкодовуватимуть вартість закуплених холодильників та морозильних камер

1 листопада 2018, 17:30

У Мінагрополітики вигадали, що робити з цьогорічним надлишковим врожаєм яблук, який фермери не можуть продати через низькі закупівельні ціни. Як повідомив у своєму Facebook перший заступник міністра агрополітики та продовольства Максим Мартинюк, відомство готує зміни до наказу, яким перерозподілить частину коштів, запланованих у держбюджеті на підтримку виноградарства, садівництва і хмелярства.

Нагадаємо, на сезонному зростанні ціни на грушу в Україні заробляють не фермери, а імпортери.

«Як відомо, зараз ці кошти виділяються в форматі компенсації вартості саджанців - ми маємо реально підтверджених заявок (тобто уже закладених насаджень) на 200 мільйонів гривень+ (близько половини цих коштів уже виплачено виробникам). Тобто у нас є можливість спрямувати ресурс в 70-100 млн грн на підтримку виробників фруктів», - написав Мартинюк.

За словами урядовця, ці гроші спрямують на компенсацію вартості витрат з будівництва холодильників з регульованим газовим середовищем для зберігання фруктів власного виробництва, яке введено в експлуатацію в 2018 році, а також камер швидкого заморожування і придбання ліній товарної обробки плодів.

Відсоток компенсації залежатиме від обсягу поданих заявок, але розмір відшкодування не перевищуватиме більше 50% вартості обладнання. Заявки прийматимуться до 1 грудня, кошти надійдуть виробникам до кінця бюджетного року, уточнили в Мінагрополітики.

Як відомо, фермери, що вирощують яблука, скаржаться на низькі закупівельні ціни, які щонайменше вдвічі нижчі за собівартість. Деякі садівники заявляли про нерентабельність збору плодів, відтак їх залишали просто на деревах або ж пускали на перегній.